Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

Czym jest BMI?

23.02.2016 00:00 red

PORADA TYGODNIKA

– BMI, czyli Body Mass Index, to jeden z najpopularniejszych wskaźników, dzięki któremu możemy dowiedzieć się, w jakim przedziale znajduje się nasza masa ciała i określić, czy mamy niedowagę, wagę prawidłową, nadwagę czy może otyłość – wyjaśnia Barbara Herok, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.

Jak się okazuje, indeks może również dostarczyć nam cennych informacji o ryzyku pojawienia się chorób, ściśle powiązanych z otyłością. – Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy zwyrodnienia stawów, rośnie proporcjonalnie do wskaźnika BMI. Norma mieści się w granicach od 18,5 do 24,9 kg/m2. Otyłość zaczyna się powyżej 30 kg/m2. Z kolei wartości poniżej 18,5 kg/m2 wiążą się z ryzykiem wystąpienia niedożywienia, niedoborów ważnych składników odżywczych, witamin i minerałów – informuje dietetyk Barbara Herok. Wskaźnik BMI obliczamy, dzieląc masę ciała w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Następnie wynik odnosimy do wartości BMI. – Warto jednak pamiętać, że wynik nie jest miarodajny dla wszystkich grup ludzi. Osoby intensywnie trenujące, sportowcy, kobiety w ciąży czy osoby po 70 roku życia, ze względu na zachodzące w ich organizmach zmiany, posiadają inne kryteria i wskaźniki, na podstawie których określa się ich masę ciała. W przypadku dzieci, wynik BMI interpretuje się w oparciu o siatki centylowe, odpowiednio dostosowane do płci i wieku – tłumaczy ekspert z poradni Dietikon i dodaje, że mimo wszystko, żaden wzór nie zastąpi w pełni analizy składu ciała, którą można wykonać w gabinetach dietetycznych.


Przepis Urszuli Kasparek na śledzie pod pierzynką

Składniki: 30 dag śledzi typu matias, 6 dużych ziemnaików 6 dużych marchewek, 2 duże cebule, majonez, 5 ugotowanych jaj, natka pietruszki

Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować. Śledzie pokroić i ułożyć w szklanej misie. Cebulę pokroić i ułożyć na śledziach, posmarować majonezem. Następnie potrzeć na to marchewkę na grubych oczkach i znowu posmarować majonezem. To samo należy zrobić z ziemniakami. Na końcu trzeba potrzeć jajka i posypać z wierzchu drobno siekaną pietruszką. Smacznego!

  • Numer: 8 (485)
  • Data wydania: 23.02.16
Czytaj e-gazetę