Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

Gotują na medal

01.12.2015 00:00 red

Mariusz Jasiński i Zuzanna Sałbut z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Rybniku zajęli trzecie miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Mistrzostwa Młodych Kucharzy”, zorganizowanym przez firmę MAKRO Cash& Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Danie, które zapewniło rybnickim kucharzom zaszczytne trzecie miejsce w mistrzostwach, to pierś z kurczaka sous-vide w korzennych aromatach w duecie z bombką, czyli pulpecikiem smażonym z udka kurczaka, okraszone marynowanym burakiem oraz ziemniakami gotowanymi w emulsji maślanej. Na deser zwycięski duet zaproponował kruche ciastko z kremem typu lemon curt z imbirem i cynamonem, a do niego sos czekoladowy z chili.

(r)

  • Numer: 48 (473)
  • Data wydania: 01.12.15
Czytaj e-gazetę