Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

Wójt Gaszowic zaprzysiężony, jego wynagrodzenie ustalone

16.12.2014 00:00 red

Paweł Bugdol, nowy wójt gminy Gaszowice, ma już za sobą ślubowanie. Ceremonia odbyła się podczas sesji, na której radni uchwalili także wysokość wynagrodzenia dla świeżo upieczonego gospodarza.

– Obejmując urząd wójta gminy uroczyście ślubuję, że dochowam wierności prawu, a powierzony mi urząd sprawować będę tylko dla dobra publicznego i pomyślności gminy. Tak mi dopomóż Bóg – takimi słowami przysięgi rozpoczął swoje rządy w gminie Gaszowice nowy wójt Paweł Bugdol. Podczas sesji Rady Gminy, trzydziestoletni Bugdol złożył ślubowanie, a także otrzymał wiele ciepłych słów i życzeń, w tym z ust ustępującego wójta, który w ostatnich wyborach już nie kandydował. – Szesnaście lat pracy na stanowisku wójta gminy Gaszowice kosztowało mnie trochę zdrowia. Ale myślę, że to, co stało się przez ten czas, jest przez mieszkańców zauważane. W minionej kadencji udało się wejść na taki zwyżkujący poziom, co dobrze dla ciebie rokuje. Myślę, że twoje działania będą zgodne z wolą mieszkańców i za cztery lata, kiedy znów będziesz musiał spojrzeć im głęboko w oczy, ocenią twoją pracę pozytywnie. Wszystkiego dobrego – powiedział Andrzej Kowalczyk, który urząd sprawował przez ostatnie cztery kadencje. – Jest mi niezmiernie miło, że mam zaszczyt zostać wójtem gminy Gaszowice. Poparcie, które uzyskałem w wyborach, daje do zrozumienia, że jest to bardzo duża odpowiedzialność. Mam nadzieję, że wspólnie z radnymi naszej gminy i pracownikami urzędu będziemy gospodarować dla dobra naszych mieszkańców. Na piętnastu radnych w radzie gminy, sześciu jest z mojego komitetu. Rozmawiałem też z innymi radnymi i jak najbardziej jesteśmy ze sobą zgodni – stwierdził Paweł Bugdol, pełnoprawny już, nowy wójt Gaszowic. Podczas ostatniej sesji radni uchwalili również wynagrodzenie dla gospodarza miasta. Będzie ono wynosiło 9100 złotych brutto miesięcznie, a jego części składowe to wynagrodzenie zasadnicze w kwocie 5200 złotych, dodatek funkcyjny – 1800 złotych i dodatek – 2100 złotych.

(kp)

• Numer: 50 (423)
  • Data wydania: 16.12.14
Czytaj e-gazetę