Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

Makówka – najlepsza na święta

17.12.2013 00:00 red

Przepis Karola Karpiaka, laureata konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces”.

Zbliżają się Święta. To magiczny czas i doskonała okazja, by każdy mógł błysnąć przy świątecznym stole umiejętnościami godnymi mistrza kuchni. Karol Karpiak – tegoroczny laureat konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces” uchyla rąbka tajemnicy i dzieli się swoim najlepszym przepisem na wigilijną potrawę. Jak sam podkreśla, jest to przepis autorstwa jego prababci, a makówka to tradycyjna śląska potrawa świąteczna. – U prawdziwych hanysów na wigilijnym stole zawsze gości makówka – mówi młody kucharz z Rybnika. A my ten hanyski, rodzinny przepis oddajemy Czytelnikom wraz ze świątecznymi życzeniami.


Makówka

Składniki: 0,5 kg maku mielonego (najlepiej samemu zmielić), 5 dag rodzynek, 750 ml wody, 20 dag cukru, 3 łyżki miodu naturalnego, 5 dużych sucharków, 2 dag migdałów siekanych, olejek migdałowy, bułka kanapkowa, 0,5 l mleka, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania

1. Wodę zagotować z cukrem i miodem.

2. Rodzynki posiekać i wrzucić do wody.

3. Kiedy rodzynki będą już miękkie, wrzucić sucharki i rozgotować.

4. Kiedy sucharki rozpadną się całkowicie, porcjami wsypywać mak stale mieszając.

5. Gdy mak będzie już zaparzony, dodać migdały i olejek.

6. W osobnym garnku podgrzać mleko z cukrem wanilinowym.

7. Bułkę kanapkową w pokroić w 1 cm  plasterki.

8. Tradycyjnie makówkę robi się w dużej misce: na przemian warstwami mak, bułka kanapkowa.

9. Każdą warstwę nasączamy ciepłym mlekiem za pomocą chochli lub dużej łyżki.

10. Kiedy miska będzie już pełna, posypać z góry kokosem i wstawić do lodówki.

11. Tak przygotowana makówka może pozostać w lodówce przez kilka dni.

  • Numer: 51/52 (371/372)
  • Data wydania: 17.12.13