Niedziela, 20 października 2024

imieniny: Ireny, Kleopatry, Witalisa

RSS

Skosztuj najlepszego żuru na Śląsku

09.07.2013 00:00 red

CZUCHÓW. Tydzień temu informowaliśmy o wielkim sukcesie Koła Gospodyń Czuchowskich na stanickim Festiwalu Żuru.

Panie rozbiły konkurencję, a przygotowany na konkurs żur nie miał sobie równych. Dzisiaj specjalnie dla naszych czytelników publikujemy przepis na najlepszy żur na Śląsku autorstwa Wandy Szewczyk. Dodatkowo również przepis na drugie z konkursowych dań jakie Koło Gospodyń Wiejskich Czuchów zaprezentowało podczas festiwalu – „Kotlet Drwala”. Czuchowskie gospodynie życzą wszystkim smacznego.

(MS)


Koło gospodyń wiejskich w Czuchowie

Przepis na żur: „Żur bogaty”

Składniki: 2,5 l wody, 2,5 l wcześniej zakiszonego żuru, 250 g marchewki, 250 g korzeni pietruszki, 250 g korzenia selera, 2 kg ziemniaków, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy, 3 cebule, 10 jajek, 1,5 śmietany 18 %.

Przygotowanie: Obrać wszystkie jarzyny, pokroić w kostkę i ugotować aby były miękkie. Wcześniej pokroić w kostkę kiełbasę i boczek i usmażyć na patelni.

Gdy jarzyny będą ugotowane wlać do nich żur i chwilę pogotować a następnie całość zabielić śmietaną. Do tak ugotowanego żuru dodać usmażoną kiełbasę, boczek i cebulę. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Ugotowane na twardo jajka obieramy. Żur wylewamy na talerz dodając do każdego pokrojone na ćwiartki jajka. Żur można także podać w małych okrągłych chlebkach.

„Kotlet Drwala”

Kotlet drwala to pyszny przekładaniec, który się składa z placków ziemniaczanych, kapusty zasmażanej, kotleta schabowego na przemian układanego jedno na drugim.

Składniki na placki ziemniaczana: 4 duże ziemniaki (ok. 1 kg), 1 cebula, 1 jajko, 3 czubate łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie placków ziemniaczanych: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć nas tarce razem z cebulą. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać i usmażyć 2 duże placki. Gotowe placki polać sosem i złożyć na pół. Podawać na gorąco.

Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej: 1 kg kapusty kiszonej, 2 średnie cebule, kilka łyżek oliwy, łyżka miodu lub cukru, pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego

Na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki.

  • Numer: 28 (348)
  • Data wydania: 09.07.13