Mięta po japońsku
W rybnickiej restauracji Mięta raz w miesiącu odbywają się warsztaty kuchni japońskiej. To nie lada gratka dla każdego miłośnika wyszukanych smaków.
– Pomysł wziął się stąd, że jesteśmy zainteresowani kuchnią z całego świata. Gotujemy na artykułach, które są sprowadzane prosto z Japonii. Zupełnie inny smak, zupełnie inne przyprawy i zupełnie inny sposób gotowania. Warsztaty cieszą się sporym zainteresowaniem – mówi Karolina Gładysz, współwłaścicielka restauracji Mięta. Jak przygotowywać dania z kuchni dalekiego wschodu uczy pochodząca z Kraju Kwitnącej Wiśni sympatyczna Sonoko Kanemitsu. Podczas ostatnich wartszatów w kuchni pojawiły się między innymi takie składniki jak grzyby shitake, algi, czy specjalna odmiana sake. Po dwugodzinnych intensywnych działaniach grupa uczestników mogła poszczycić się kilkoma daniami rodem z Dalekiego Wschodu. Na stole pojawiły się przypominająca nieco rosół zupa udon, pieczony kurczak w japońskim stylu, ryż w specjalnych „kieszonkach” – izari zushi, a także sałatka z ogórka i alg wakame w sosie octowym i sałatka z fasoli szparagowej w sosie sezamowym. Nie mogło zabraknąć również oryginalnego deseru: kulki ryżowe, lody waniliowe i... słodka fasola. Ostatnim elementem warszatów była oczywiście prawdziwie japońska uczta przy wspólnym stole.
(kp)
Najnowsze komentarze