Ponad 20 odczytów – sukces „żydowskiej” konferencji
Kolejnym dużym sukcesem zakończyła się ostatnia część projektu „Żydzi na Górnym Śląski”, którego organizatorem jest Muzeum w Rybniku.
Tym razem mieszkańcy regionu mogli przez dwa dni uczestniczyć w odczytach i dyskusjach o sytuacji społeczności żydowskiej, jej historii, perypetiach i rzeczywistości, w której przyszło jej się rozwijać, wzrastać i upaść wraz z nastaniem okupacji. 1 i 2 marca konferencje naukowe w rybnickim muzeum oraz na kampusie zgromadziły pokaźne ilości osób. – Myślę, że to kolejny sukces, a niektóre odczyty były wprost fascynujące – komentuje sympozjum naukowe dyrektor rybnickiego muzeum, Bogdan Kloch. – Na szczęście obyło się bez jakichś antysemickich wystąpień i dyskusji, mimo iż kilka referatów było naprawdę trudnych, ale też bardzo ciekawych – dodaje.
Jak wspomina dyrektor, z materiałów zgromadzonych podczas konferencji powstanie monografia. – Nie wiem jeszcze, jakiej objętości będzie to książka, bo część referatów była naprawdę obszerna, wystarczy zresztą spojrzeć na ilość wystąpień – mówi Bogdan Kloch. Rzeczywiście, w ciągu dwóch dni przez rybnickie mównice przewinęło się grubo ponad dwudziestu naukowców i ekspertów, którzy dzielili się swoim doświadczeniem i wiedzą. Okazało się też, że Rybnik tak samo głodny jest nauki, co kultury – wystawa w muzeum (jeden z największych wernisaży w rybnickiej placówce od lat), genialny klezmerski koncert oraz konferencja, która nie przeszła bez echa świadczą o tym, że nie tylko studenckie serca biją zapałem do nauki – nawet tak trudnych tematów, jak losy śląskich Żydów. Wydaje się, że ta postawa to podwaliny do dalszych działań. Czym kolejny raz zaskoczy nas rybnickie muzeum? Jeszcze nie wiadomo.
(mark)
Najnowsze komentarze