Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

Bez problemu znajdą pracę w Europie

28.02.2012 00:00 red

Młodzież otrzymała Europassy, potwierdzające umiejętności gastronomiczne i kelnerskie.

W Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku odbyło się spotkanie podsumowujące praktyki zagraniczne we Francji i w Hiszpanii w ramach projektu  Leonardo da Vinci „Hotelarstwo po obu stronach Pirenejów”.

Spotkanie składało się  z dwóch części. W pierwszej, młodzież  podzieliła się zdobytą podczas praktyk wiedzą oraz swoimi refleksjami na temat kultury i życia codziennego krajów, w których gościła. W części drugiej w sposób praktyczny zaprezentowała nabyte umiejętności.

Dyrektor szkoły, Urszula Warczok, zwróciła uwagę na  korzyści płynące z projektów unijnych: – Stworzenie możliwości zdobycia wiedzy w placówkach o tak wysokich standardach jak pięcio – czy czterogwiazdkowe hotele we Francji czy w  Hiszpanii musi stanowić bodziec do doskonalenia własnego warsztatu. Wiedza zdobyta w trakcie praktyk z pewnością zostanie wykorzystana w przyszłej pracy młodzieży. 

W dalszej wypowiedzi dyrektor podziękowała uczniom za godne reprezentowanie szkoły i miasta za granicą oraz koordynatorom projektu,  Jolancie Kula i Grażynie Kula–Kobiałko. Największe wrażenie na zaproszonych gościach wywarły prezentacje multimedialne przygotowane przez obie grupy: francuską i hiszpańską. – Dzięki nim powtórnie mogliśmy przeżyć wspaniałą atmosferę towarzyszącą praktykom. Prezentacje pokazały  naszą młodzież przy pracy jak i w trakcie  spędzania czasu wolnego, poznaliśmy ludzi, dzięki którym praktyki te mogły się odbyć oraz nowopoznanych przyjaciół. Ponadto jeszcze raz zwiedziliśmy: Carcassonne, Tuluzę, Cité de l’Espace, Saragossę, Barcelonę czy Madryt. Wspomnieniom nie było końca. Niejednemu uczestnikowi spotkania zakręciła się w oku łza wzruszenia – mówią koortynatorki. Na koniec spotkania uczestnicy projektu otrzymali międzynarodowe certyfikaty EUROPASS potwierdzające ich umiejętności na forum międzynarodowym. Z takim świadectwem nie będą mieli problemów ze znalezieniem odpowiedniej pracy. Po części oficjalnej goście zostali zaproszeni na obiad przygotowany przez uczestników projektu, którego menu składało się z potraw kuchni francuskiej i hiszpańskiej. Był on przygotowany, biorąc pod uwagę walory smakowe i estetyczne według najwyższych standardów europejskich i podany w sposób dyskretny i wykwintny.   

(oprac.ska)

  • Numer: 9 (277)
  • Data wydania: 28.02.12