Bez problemu znajdą pracę w Europie
Młodzież otrzymała Europassy, potwierdzające umiejętności gastronomiczne i kelnerskie.
W Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku odbyło się spotkanie podsumowujące praktyki zagraniczne we Francji i w Hiszpanii w ramach projektu Leonardo da Vinci „Hotelarstwo po obu stronach Pirenejów”.
Spotkanie składało się z dwóch części. W pierwszej, młodzież podzieliła się zdobytą podczas praktyk wiedzą oraz swoimi refleksjami na temat kultury i życia codziennego krajów, w których gościła. W części drugiej w sposób praktyczny zaprezentowała nabyte umiejętności.
Dyrektor szkoły, Urszula Warczok, zwróciła uwagę na korzyści płynące z projektów unijnych: – Stworzenie możliwości zdobycia wiedzy w placówkach o tak wysokich standardach jak pięcio – czy czterogwiazdkowe hotele we Francji czy w Hiszpanii musi stanowić bodziec do doskonalenia własnego warsztatu. Wiedza zdobyta w trakcie praktyk z pewnością zostanie wykorzystana w przyszłej pracy młodzieży.
W dalszej wypowiedzi dyrektor podziękowała uczniom za godne reprezentowanie szkoły i miasta za granicą oraz koordynatorom projektu, Jolancie Kula i Grażynie Kula–Kobiałko. Największe wrażenie na zaproszonych gościach wywarły prezentacje multimedialne przygotowane przez obie grupy: francuską i hiszpańską. – Dzięki nim powtórnie mogliśmy przeżyć wspaniałą atmosferę towarzyszącą praktykom. Prezentacje pokazały naszą młodzież przy pracy jak i w trakcie spędzania czasu wolnego, poznaliśmy ludzi, dzięki którym praktyki te mogły się odbyć oraz nowopoznanych przyjaciół. Ponadto jeszcze raz zwiedziliśmy: Carcassonne, Tuluzę, Cité de l’Espace, Saragossę, Barcelonę czy Madryt. Wspomnieniom nie było końca. Niejednemu uczestnikowi spotkania zakręciła się w oku łza wzruszenia – mówią koortynatorki. Na koniec spotkania uczestnicy projektu otrzymali międzynarodowe certyfikaty EUROPASS potwierdzające ich umiejętności na forum międzynarodowym. Z takim świadectwem nie będą mieli problemów ze znalezieniem odpowiedniej pracy. Po części oficjalnej goście zostali zaproszeni na obiad przygotowany przez uczestników projektu, którego menu składało się z potraw kuchni francuskiej i hiszpańskiej. Był on przygotowany, biorąc pod uwagę walory smakowe i estetyczne według najwyższych standardów europejskich i podany w sposób dyskretny i wykwintny.
(oprac.ska)
Najnowsze komentarze