Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

O czym warto wiedzieć za granicą czyli savoir-vivre przy stole

05.07.2011 00:00 red

W Portugalii nie pytaj o sól ani pieprz, jeśli nie ma ich na stole. Proszenie o przyprawy jest jak sugerowanie, że kucharz nie doprawił dobrze dania, co z kolei jest odbierane jako poważny zarzut – w Portugalii kucharze to bardzo szanowani ludzie.

 

W Szwecji, typowy dla wznoszenia toastów brzdęk kieliszków zarezerwowany jest jedynie dla tej konkretnej sytuacji: „skals” – na zdrowie, poza nią uderzanie kieliszkami jest uważane za niekulturalne.

We Włoszech cappuccino zamawia się przed godziną 11.00, a espresso przed posiłkiem.

Na Wyspach Kanaryjskich niektóre dania jada się rękoma, w dobrym tonie jest po posiłku zanurzyć końcówki palców w stojącej na stoliku miseczce z wodą, zamiast wycierać je w serwetkę. 

W Azji, używając  do jedzenia pałeczek nigdy nie wtykaj ich pionowo w danie. Tubylcom przypomina to kadzidełka, które są palone na cześć zmarłych.

W Europie napiwek w restauracjach i kawiarniach wynosi 10 – 15% wartości rachunku. Należy jednak zwrócić uwagę, czy na rachunku nie widnieje informacja, że dodatek za obsługę został wliczony. Często zdarza się tak w Austrii, Francji, Hiszpanii, Holandii oraz Wielkiej Brytanii. Jeszcze inne zasady przyjęte są w krajach muzułmańskich. Zamiast napiwków płaci się tam tzw. bakszysz. Często musimy ofiarować go za rzeczy, które w innych miejscach na świecie są ogólnodostępne i nieodpłatne. Bakszysz wiąże się z tamtejszą religią i nie jest uważany za dodatkową opłatę, ale formę dzielenia się swoim majątkiem z innymi.

 

  • Numer: 27 (243)
  • Data wydania: 05.07.11