Śląskie godki z kapustą
7 października uczniowie klasy trzeciej i czwartej Szkoły Podstawowej nr 12 w Rybniku wraz z opiekunami: Małgorzatą Pander, Anną Grabowską i Teresą Zielonką, udali się na wycieczkę do Żorskiego Centrum Regionalnego na „Lekcję regionalizmu na żywo”.
Głównym celem wycieczki było poznanie jednej z wielu śląskich tradycji, zwyczaju kiszenia kapusty. Dzieci miały okazję nie tylko zobaczyć wspaniale przygotowane przedstawienie, ale również wystrój śląskiej kuchni i używane niegdyś przez prababcie i babcie przedmioty. Jednak nade wszystko doświadczyły tego, co najważniejsze. Znalazły się bowiem w samym środku codziennego życia dawnej śląskiej rodziny: słuchały śląskiej godki, poznały panujące między ludźmi relacje, ich pracowitość, życzliwość, pogodę ducha i chęć pomagania innym. Miały okazję również zatańczyć popularny na Śląsku taniec, zwany „miotlarzem”. Chętni mogli kapustę poszatkować, a później Ludwik Wróbel udeptywał ją w drewnianej beczce. Dzieci poznały obrzęd kiszenia kapusty, skosztowały surówki, kiszonej kapusty, zjadły chleb z fetem lub dżemem i wzięły udział w zajęciach plastycznych. W nauce i zabawie towarzyszyły im śląskie przyśpiewki, wśród których nie zabrakło słynnej „Miała baba kokota”. O tradycjach regionu opowiadali rodowici Ślązacy – Ludwik Wróbel, Zofia Przeliorz, Eryka Krawczyk, Joanna Kipka i Aniela Boryś.
(red)
Najnowsze komentarze