Sobota, 6 lipca 2024

imieniny: Dominiki, Gotarda, Agrypiny

RSS

Gotowali dla ministra spraw wewnętrznych

14.09.2010 00:00 red
Dwie grupy hotelarzy w Hiszpanii uczyły się zawodu.
Pod koniec ubiegłego roku szkolnego pierwsza grupa hotelarzy Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Rybniku wyruszyła do Saragossy, piątego pod względem wielkości miasta w Hiszpanii, na praktyki zawodowe w ramach projektu „Być hotelarzem w Saragossie i nie tylko”.
 
Zanim jednak doszło do wyjazdu, Grażyna Kula-Kobiałko, nauczycielka języka francuskiego i języka hiszpańskiego, nawiązała kontakt z Escuela de Hosteleria TOPI (Szkołą Hotelarską ) w Saragossie. Potem nastąpiły żmudne dni opracowywania projektu z Joanną Liszką, nauczycielką przedmiotów ekonomicznych. W końcu nastąpił upragniony wyjazd. Uczniowie zostali podzieleni na dwie grupy. Podróż odbywała się samolotem z Krakowa do Barcelony i dla tych, którzy lecieli po raz pierwszy stanowiła nie lada atrakcję.
 
Praktyki w najlepszych hotelach
 
– Dzięki przychylności i zaangażowaniu dyrektora Szkoły Hotelarskiej TOPI Alfonso Dolset Camara oraz przedstawicielom Urzędu Miasta Saragossy nasi uczniowie mieli okazję odbywać praktyki hotelarskie w najlepszych hotelach tego miasta, jak na przykład: Hotel Reina Petronila, Palafox, czy Holiday Inn. Pomimo bariery językowej nasi uczniowie stopniowo przełamywali onieśmielenie i niektórzy otrzymali pochwałę za dobrą pracę – informuje Joanna Liszka z ZSEU.
 
Kucharze też skorzystali
 
Do Saragossy poleciała również druga grupa kelnerów i kucharzy, którzy odbywali swoje praktyki w Szkole TOPI, która działa na zasadzie małego zakładu gastronomicznego, świadczącego usługi dla ludności, i to nie tylko miejscowej. – Jej sława dotarła nawet do ludzi ze świata wielkiej polityki, o czym przekonaliśmy się kiedy przygotowywano przyjęcie dla goszczącej w Saragossie pani minister spraw wewnętrznych. Dzięki szefowi kuchni, przemiłemu Antonio Lahozowi oraz profesjonalistce od deserów Sylwii Cavero Ripa nasi uczniowie zgłębiali arkana kuchni aragońskiej. Oprócz praktyk zawodowych uczniowie realizowali również program kulturowy, który miał zapoznać ich z cywilizacją hiszpańską – tłumaczy Joanna Liszka.
 
Zwiedzili piękne zakątki
 
Oprócz wspaniałych zabytków Saragossy, takich jak bazylika de Nuestra Senora Pilar, zamek letni królów arabskich Aljaferia, rybniczanie zwiedzili Barcelonę z jej głównymi atrakcjami turystycznymi– m.in. Sagradą Familią, Parkiem Güell i stadionem Camp Nou. – Czas, który uczniowie spędzili w Saragossie był pełen wspaniałych wrażeń, przyjaznych spotkań z życzliwymi ludźmi, poznawania nowych aspektów zawodu, ale jak wszyscy jednomyślnie podkreślili, był stanowczo za krótki i niejeden uronił łzę na pożegnanie, obiecując sobie, że musi tu jeszcze wrócić – dodaje Joanna Liszka.
 
(ska), ZSEU
  • Numer: 37 (201)
  • Data wydania: 14.09.10