Bezpiecznie na saksach
Gdy wyjeżdżasz za granicę do pracy, warto znać swoje prawa.
30 czerwca odbyła się konferencja „Poznaj swoje prawa”. Przeznaczona była dla osób, które pracują, pracowały, lub chciałyby pracować za granicą. – Wyjeżdżamy za granicę, ale bardzo często się zdarza, że nie znamy swoich praw. Ta konferencja ma na celu pomóc w ich poznaniu – wyjaśnia Beata Kopczyńska, rzeczniczka ZUS. Uczestnicy spotkania mogli się dowiedzieć o problemach w poszukiwaniu pracy, z jakich agencji nie korzystać, aby nie zostać oszukanym, a także jak zaliczyć zagraniczny staż. Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem. – Przyszłam tutaj, aby dowiedzieć się o przepisach dotyczących pracy w Unii Europejskiej. Nie wiem nic o obowiązujących tam prawach. Myślę jednak, że moja wiedza dziś znacznie się poszerzy – mówi Jolanta Herman, która nie pracowała jeszcze za granicą.
Nie trzeba rezygnować z nauki
W spotkaniu brali udział przedstawiciele różnych instytucji, m. in. Powiatowego Centrum Kształcenia Ustawicznego, które zajmuje się innowacyjnym kształceniem dorosłych przez internet. - Chcemy pokazać, że nie musimy rezygnować z nauki podczas pracy za granicą - tłumaczy Marcin Kopczyński, nauczyciel PCKU. Słuchacze konferencji jednogłośnie przyznają, że takie spotkania to bardzo dobra rzecz. Zdobyta wiedza pomoże im znaleźć „bezpieczną” pracę za granicą, a co najważniejsze, nie dadzą się zwieść pozornie atrakcyjnym ofertom niesprawdzonych agencji.
Anna Goch
Najnowsze komentarze