Czwartek, 7 listopada 2024

imieniny: Antoniego, Ernesta, Achillesa

RSS

Święto bibliotek

12.05.2009 00:00
Koncert i otwarcie galerii rozpoczęły „Tydzień Bibliotek”.
– Dajemy szansę zaprezentowania się na scenie ciekawym zespołom z Rybnika i okolic. Już są kolejni chętni do zagrania kameralnego koncertu – mówi Dariusz Grzonka z Rybnickiej Amatorskiej Sceny Muzycznej.

A mowa o Cyklu Koncertów Akustycznych „Bez Prądu”, czyli wspólnym przedsięwzięciu artystycznym RASM oraz Powiatowej i Miejskiej Biblioteki Publicznej. Cykl zainaugurował występ zespołu „Bezz Jazz”, formacji złożonej głównie z uczniów rybnickiej szkoły muzycznej, którzy doskonalą swój styl, grając standardy jazzowe. Organizatorzy zaplanowali, że muzyczne spotkania będą odbywały się co dwa miesiące. Koncert „Bezz Jazz” był jednym z pierwszych wydarzeń, towarzyszących tegorocznej edycji „Tygodnia Bibliotek”. Imprezę zainaugurowano także w Filii nr 6 Powiatowej i Miejskiej Biblioteki Publicznej, mieszczącej się w budynku SP 34 przy ul. Reymonta. W tym właśnie obiekcie otwarto „Galerię Smolna”. Pierwszym twórcą, którego prace można oglądać w nowej przestrzeni wystawienniczej, jest Maciej „Ossian” Kozakiewicz, na co dzień nauczyciel w SP 2. – Maluję to, co czuję. Jestem nadawcą pewnych myśli. Jeśli wzbudzą u kogoś emocje, to mnie to bardzo cieszy – mówił autor wystawy. Jesienią ubiegłego roku w SP 34 oddano do użytku łącznik między szkołą, a skrzydłem budynku, do którego przeniosła się filia biblioteczna. Na piętrze obiektu powstała czytelnia. Tam też otwarto nową galerię. – Galeria nie powstałaby, gdyby nie współpraca z radą dzielnicy. Pomocą służył także Krzysztof Łapka, inicjator wielu wystaw fotograficznych – podkreśla Marzena Oleksy, kierownik Filii nr 6 PiMBP. W galerii będą prezentowane co miesiąc kolejne ekspozycje, jesienią prawdopodobnie będzie tu można zobaczyć wystawę fotografii otworkowej. Natomiast tegoroczny „Tydzień Bibliotek” upłynie pod hasłem sztuki.

Beata Mońka
  • Numer: 19 (131)
  • Data wydania: 12.05.09