Kamień w wierszach
W Szkole Podstawowej nr 28 w Rybniku – Kamieniu obchodzono Światowy Dzień Książki.
„My się czytać nie boimy, bohaterów książkowych bardzo lubimy” – takie hasło towarzyszyło obchodom Światowego Dnia Książki w Kamieniu. Uczniowie, nauczyciele, rodzice i inni zaproszeni goście czytali swoje ulubione bajki i wiersze.
– Co roku pamiętamy o Dniu Książki, ale tym razem postanowiliśmy obchodzić go z większą pompą. Choć upadł pomysł zorganizowania maratonu czytania, trwającego 24 godziny. Postanowiliśmy zacząć spokojniej, od czytania przez kilka godzin – mówi Krystyna Bochenek, bibliotekarka z SP 28 i organizatorka imprezy. Do akcji włączyli się ochoczo uczniowie, nauczyciele, goście, a po popołudniu także rodzice. Szkołę odwiedziły również przedszkolaki, które z zainteresowaniem słuchały bajek i innych opowieści. Tego samego dnia rozstrzygnięto także dwa konkursy. Uczniowie mogli zaprojektować plakat na temat: „Mój ulubiony bohater książkowy”. Kolorowe dzieła uzdolnionych plastycznie uczniów ozdobiły szkolny korytarz. Wśród prac znalazły się plakaty: czwartoklasistki Justyny Forajter i jej młodszego brata Piotrka. Oboje zdobyli równorzędne pierwsze miejsce. Druga nagroda przypadła Adzie Łubik z pierwszej klasy, a dwie trzecie lokaty zajęli jej rówieśnicy: Nicola Grześkowiak i Błażej Postawka. Nieco mniejszym zainteresowaniem cieszył się konkurs literacki, ale zadanie nie należało do prostych. Trzeba było napisać wiersz, bajkę lub opowiadanie, w którym „kamień” jest słowem kluczem. – Oczywiście słowo to można było potraktować w bardzo różny sposób, na przykład nawiązać do nazwy naszej dzielnicy – wyjaśnia Bochenek. – Zobaczyłem, że jest taki konkurs i napisałem wiersz. Pierwszy raz w życiu. Namówiła mnie babcia, która potem sprawdziła czy nie mam błędów ortograficznych. Napisałem o Kamieniu, że to moja mała ojczyzna, mój mały świat – opowiada Kuba Krzyżowski z klasy czwartej, który zdobył wyróżnienie. Konkurs literacki wygrała Julia Orlikowska, drugie miejsce przypadło Karolinie Stasiak, a trzecie Marcie Mańce. Oczywiście Dzień Książki nie był jedynym momentem, w którym w SP 28 promuje się czytanie. – To był jedynie taki mocny akcent, ponieważ nasza szkoła włączyła się do akcji „Cała Polska czyta dzieciom”. Odtąd będziemy czytać uczniom codziennie. Chcemy przemycać bajki terapeutyczne, które uczą jak funkcjonować w społeczeństwie, jak radzić sobie w stresujących sytuacjach – dodaje Sabina Wilim, wychowawca świetlicy i współorganizatorka obchodów Światowego Dnia Książki.
Beata Mońka
Najnowsze komentarze