Kraina smaków i poezji
Francja to nie tylko wspaniałe sery, ślimaki i żabie udka. To nie tylko Joe Dassin, Celine Dion i Gérard Depardieu, ale również inni wspaniali ludzie, ciekawe zwyczaje i smaczne potrawy.
Przekonali się o tym uczestnicy Rybnickiej Frankofonii, którą przygotowali w tym roku studenci III roku języka francuskiego, Rada Samorządu Studenckiego Uniwersytetu Śląskiego w Rybniku oraz Alliance Française. Spotkanie z kuchnią rozpoczęła prezentacja dotycząca regionalnej kuchni Francji, po czym p. Jean–Pierre Darcel, wykładowca z rybnickiego Alliance Française, w ciekawy sposób przybliżył zwyczaje kulinarne Normandii, regionu swojego pochodzenia. – Dużym powodzeniem cieszyła się degustacja tradycyjnych regionalnych potraw i deserów francuskich, takich jak quiche lorraine, gâteau basque czy croque monsieur oraz różnego rodzaju serów – relacjonują Agnieszka Rudka i Aleksandra Jaworska, koordynatorki projektu. W ramach Frankofonii odby się także konkurs wiedzy o Francji, koncert muzyki Georges’a Brassensa w wykonaniu Bertrand Redonnet, wykład Michała Rosoła, studenta politologii Uniwersytetu Śląskiego, poświęcony monarchii absolutnej we Francji oraz projekcja filmu „l’Auberge Espagnole” („Smak życia”), poprzedzona prezentacją, która przybliżyła historię kina, ważne i znane postacie kina francuskiego oraz festiwale filmowe.
(r)
Najnowsze komentarze