Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

Orkiestra zagrała

16.01.2007 00:00
Ale kosmos! Pod takim hasłem w miniony weekend zagrała Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Serduszkowa kwesta odbyła się już po raz piętnasty. Mimo iż to dopiero początek liczenia pieniędzy, na koncie fundacji już jest prawie 25 milionów złotych.

Także w Rybniku nie zabrakło młodzieży z kartonowymi puszkami. Przyjmowano datki duże i małe, bez względu jednak na wysokość sumy, każdy otrzymywał charakterystyczne, czerwone serduszko. Choć sam finał odbył się 14 stycznia, w naszym mieście imprezy pod patronatem orkiestry ruszyły już kilka dni wcześniej.

W piątek swoją orkiestrę zorganizowała młodzież z I LO. Tego dnia na scenie „Powstańców” pojawiły się trzy kabarety, między innymi kabaret A’Propo z Katowic. Również w piątek zabrzmiały pierwsze, rockowe dźwięki dla WOŚP, w klubie muzycznym Gotyk.

– Nie wyobrażam sobie orkiestry bez koncertów. Te wszystkie aukcje i inne przedsięwzięcia to dla mnie tylko dodatek. Zawsze się cieszę na finał, myśląc, że w końcu do Rybnika zawitają jakieś większe gwiazdy. Niestety od trzech lat nic się tu nie dzieje. Dziś przyszłam na koncert moich znajomych, ale w niedzielę wybieram się na Acid Drinkers do Gliwic, tam przynajmniej, grają znane zespoły – mówiła w piątek Ania Dąbczak, która wybrała się z koleżankami do Gotyku.

Sobota upłynęła przy dźwiękach punk i ska. Wszyscy fani tego typu muzyki śpieszyli na ulicę Wodzisławską, gdzie przed klubem Nutka zorganizowano koncert plenerowy. Wystąpiło aż dziesięć zespołów, między innymi Sari Ska Band i Bunkier. Impreza rozpoczęła się już o godzinie czternastej i trwała do później nocy.

14 stycznia, kiedy cała Polska przykleiła czerwone serduszka, Rybniczanie mieli do wyboru aż dwa koncerty. Na rybnickim rynku królowały zespoły z nurtu rock/folk. Zaprezentowały się: Miktam, Kaduceus, D.A.S.H., Kivi, Qltura, Sound Sabotage, Zagrożony Gatunek, Stauros. Dla fanów ostrzejszych brzmień w klubie Pozytywka wystąpiły zespoły Pro–Creation, Deneb oraz Crawling Death. W banku PKO trwa wielkie liczenie zebranych pieniędzy, czy zebrano więcej niż w tamtym roku, to okaże się na dniach.

Adrian Czarnota

• Numer: 3 (10)
  • Data wydania: 16.01.07