Niedziela, 28 lipca 2024

imieniny: Aidy, Innocentego, Marceli

RSS

Mak to tradycja

19.12.2006 00:00
Na wigilijnych stołach nadal królują tradycyjne ciasta.

Mimo że cukiernie oferują coraz wymyślniejsze wypieki, najchętniej kupowanymi ciastami na święta są niezmiennie makowiec, sernik i jabłecznik.

Dzisiejsze cukiernie proponują wiele wersji makowców, jabłeczników i serników. Dodają aromaty, orzechy i owoce. Urozmaicają kształt wypieków, składniki. – Gusta klientów zmieniają się, bo wcześniej nie było takich możliwości wypieku jak dziś – tłumaczy Barbara Cyganek, pracownik cukierni Pawlas.
Robimy przeróżne ciasta bo dostępne są składniki do nich. Są u nas ciasta z bitą śmietaną z kremami iego typu wypieki także są kupowane na wigilię, jednak na Śląsku nadal każdy na wigilię kupuje obowiązkowo makowiec. Ser i mak to widać nasza tradycja.

Jeśli święta to oczywiście pachnący korzennymi przyprawami piernik. Obecnie są dostępne dwa rodzaje tego wypieku. U nas głównie kojarzony jest z moczką.

– Specjalny piernik do moczki jest twardszy od zwykłego i ma mocniejszy aromat. Dopiero po rozmoczeniu ukazuje swoje smakowe walory –  dodaje  Barbara Cyganek.

(acz)

  • Numer: 6 (6)
  • Data wydania: 19.12.06