Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Ogórkowy sezon

24.07.2002 00:00
„Ogórki, taniutkie ogórki” - takie hasła słychać ostatnio na każdym miejskim targowisku. Przyszedł czas, kiedy wiele osób kupuje ogórki, kisi je lub marynuje. Ceny ogórków kształtują się od 0,50 do 0,90 zł za kilogram lub 6 zł za 10 kg.

Towarem tym zainteresowali się także nasi południowi sąsiedzi, ponieważ nasze ogórki są o wiele tańsze, a nawet, jak twierdzą, smaczniejsze. Kisząc ogórki wodę z solą należy przegotować, do jednego litra wody dodajemy łyżkę soli, następnie do słoików wkładamy ogórki, ząbek czosnku oraz trochę kopru, chrzanu i wlewamy przygotowaną zalewę. Możemy także przygotować marynaty. W tym celu zagotowujemy: 2 litry wody, 0,5 litra octu, 3 łyżki soli i 5 łyżek cukru. Do słoików wkładamy: ogórki, gorczycę, chrzan, czosnek, koper, marchew, cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, dodajemy przygotowaną zalewę i chwilę gotujemy. Ze świeżych ogórków można również zrobić sobie maseczkę, wystarczy plastry ogórka położyć na twarzy. Działa odświeżająco i nawilżająco.

(B.P.)

  • Numer: 30 (150)
  • Data wydania: 24.07.02