Owoc dni powszednich. Uczniowie z najwyższymi ocenami uzyskali stypendia prezydenta Raciborza
W Raciborskim Centrum Kultury odbyła się w czwartek 7 marca tradycyjna miejska gala rozdania stypendiów dla uczniów szkół podstawowych w Raciborzu. Nowością w tej edycji był spektakl w wykonaniu uczniów z SP13 – Królowa śniegu. Od niego rozpoczęło się wydarzenie.
Odrobina wzruszenia
Jako pierwszy przywitał pedagogów, rodziców i uczniów szef miejskiej oświaty – Krzysztof Żychski. To on zaprosił na scenę gospodarza imprezy – prezydenta Raciborza Dariusza Polowego.
Włodarz nie krył swego miłego zaskoczenia, jak przyznał – wspaniałym spektaklem. – Historia Gerdy i Kaja, mimo że znana i oglądana kolejny raz, zawsze wywołuje odrobinę wzruszenia w człowieku – mówił D. Polowy.
Podkreślił słowa piosenki zaśpiewanej na koniec przedstawienia o przekazywanym między ludźmi znaku nadziei. Polowy powiedział, że życie składa się z dni powszednich i dobre wyniki w nauce stanowią owoc takich dni powszednich.
Najlepsi z najlepszych
– Dziś mogę tu być z młodzieżą i rodzicami, bo uczniowie pracowali wcześniej i mieli wsparcie rodziców, dziadków. Dziękuję za to w imieniu młodych ludzi. Jesteście zawsze obok nich, czasem dyscyplinujecie, ale pokazujecie właściwą drogę. Stanowicie uzupełnienie szkoły – podkreślił prezydent. Oznajmił zaraz, że stoi przed najlepszymi z najlepszych – optimus optimus. – Tak wielu możemy nagradzać, że mówię to z odrobiną zazdrości co do znakomitych osiągnięć. Cieszę się, że tu jesteście, dla was moje osobiste brawa – zaklaskał przy wtórze całej sali.
Uczniom życzył, żeby jak najczęściej gościli na tej scenie i odbierali stypendia i życzył im kolejnych laurów. – Wasze życie dopiero się zaczyna – zapewnił.
Kiedy Krzysztof Żychski uprzedzał, że na koniec gali wystąpi EMI, to prezydent podszedł do niego i z uśmiechem wyznał: wystraszyłem się, że to ja będę musiał śpiewać.
Wśród uczestników wypatrzyliśmy – w podwójnej roli – Michała Kuligę. Radny miejski, szef komisji oświatowej i rodzic stypendystki przyznał, że stypendia są ważnym narzędziem motywowania młodych ludzi do nauki. – Miasto przyznaje stypendia najlepszym sportowcom, dlatego uczniowie także powinni być docenieni – zauważył przewodniczący komisji.
Naczelnik wydziałyu edukacji Krzysztof Żychski wyjaśnił, że są to stypendia przyznane za pierwsze półrocze i otrzymuje je ponad 130. uczniów. – Mamy dość wyśrubowane progi do uzyskania stypendium. Wzbogacamy uroczystość występami uczniów, dziś mamy super przedstawienie. Chcemy, żeby to nie było tylko zwykłe wręczenie, ponieważ doceniamy ucznia za jego wyniki szkolne. Przygotowujemy wyjątkowe, uroczyste przyjęcie. Jest też drugi aspekt – żeby mieszkańcy poznali możliwości artystyczne innych szkół. Pula stypendialna wynosi 32 000 zł do rozdania między uczniów. 250 zł wynosi najwyższe stypendium – podał nam K. Żychski.
(ma.w)
Stypendyści z SP 1 na Ostrogu
Najnowsze komentarze