Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

Tomasz Szypuła wyróżniony za lody „Cud, miód i orzeszki” na Gelato Festival World Masters

07.12.2021 00:00 red

Pochodzący z Baborowa Tomasz Szypuła odniósł sukces w Gelato Festival World Masters. Jaki smak lodów przygotował na mistrzostwa?

130 smaków na sezon

„Cud, miód i orzeszki, czyli cudowny jogurt” to lody przygotowane przez Tomasza Szypułę, które okazały się przepustką na wielki finał Gelato Festival World Masters. Relację na żywo z wydarzenia można zobaczyć na Gelato Festival World Masters (grupa 4, Tomasz Szypuła występuje od około 2.27).

Jury było ciekawe, ile rodzajów lodów oferuje w swojej lodziarni Tomasz Szypuła. – Zakończyłem ten sezon ze 130 smakami, choć w jednym momencie oferujemy w lodziarni od 8 do 16 smaków. Zazwyczaj tworzę je łącząc po trzy smaki w jeden smak. Tak jest również w przypadku „Miracle yogurt” (cudownych lodów jogurtowych), w których połączyłem smak miodu gryczanego, greckiego jogurtu i orzechów. Te lody są trochę kwaśne, trochę słodkie i chrupiące. Moi goście je uwielbiają, dlatego wybrałem na konkurs właśnie ten smak – powiedział Tomasz Szypuła.

Tomasz Szypuła podkreślił, że najbardziej lubi tworzyć smaki opierające się na lokalnych składnikach, takich jak miód gryczany, który pochodzi z okolic Baborowa.

Wyróżnienie w kategorii smak Europy

W wielkim finale Gelato Festival World Masters wzięło udział 32 najlepszych rzemieślników. Zostali oni wyłonieni z grona 3500 uczestników z 18 krajów. Tomasz Szypuła został wyróżniony w kategorii „Special Mention Flavor Europe” (najlepszy smak Europy).

Mistrzostwa wygrali: Adam Fazekas (pierwsze miejsce), Carlo Guerriero (drugie miejsce), Maro Venturino (trzecie miejsce).

(żet)

  • Numer: 49 (1544)
  • Data wydania: 07.12.21
Czytaj e-gazetę