Zaoszczędzony czas
wojciech żołneczko dziennikarz „Nowin Raciborskich” oraz portalu nowiny.pl
Czas na zawodowców:
Jako Nowiny po raz kolejny wyciągamy rękę do młodzieży. Razem z naszymi partnerami pokazujemy uczniom, co mogą robić po szkole, nie opuszczając (trwale) Raciborszczyzny. Właśnie temu służył zorganizowany przez nas InspiratON. Młodzi ludzie zapoznali się z aktualnymi ofertami raciborskich firm oraz placówek edukacyjnych. Wysłuchali też eksperckich prezentacji na temat pracy na etacie i własnej działalności gospodarczej, sposobów dobrej prezentacji na rozmowie o pracę, czy źródeł finansowania działalności gospodarczej.
– Szkoda, że czegoś takiego nie było, gdy ja chodziłem do szkoły – powiedział mi znajomy po wyjściu z festiwalu. Tak jak ja, szkołę skończył kilkanaście lat temu. I choć mieliśmy wtedy o niebo lepsze perspektywy niż nasi starsi koledzy czy rodzice, to i tak nie ustrzegliśmy się wielu potknięć. Te potknięcia kosztowały nas sporo niepotrzebnego zachodu oraz ładnych kilka lat, które można było lepiej wykorzystać.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym imprezom – Festiwalowi Perspektyw oraz InspiratONowi – choć część młodzieży ustrzeże się niepotrzebnych błędów i zaoszczędzi czas, którego marnowanie przychodzi tak łatwo, gdy ma się 20 lat...
Najnowsze komentarze