Szkoły biorą udział w naszej akcji
Od kilku tygodni ukazują się w naszej gazecie teksty o samodzielności finansowej młodych. Jest to ogólnopolska akcja Stowarzyszenia Gazet Lokalnych, w której bierze udział także nasza redakcja.
Teksty publicystyczne uzupełniają szkolenia dla rodziców i młodzieży w szkołach ponadgimnazjalnych. Podczas dwugodzinnego spotkania trenerzy pokazują młodym ludziom możliwości rozwijania kariery i kontynuowania edukacji po maturze.
Oto kilka głosów uczestników szkoleń: „Dowiedziałam się, że muszę sama podejmować decyzje dotyczące mojej przyszłości, zacząć zarabiać, by mieć więcej możliwości wyboru”; „Nie sądziłem, że studenci mogą dostawać tyle kasy! Gdybym miał stypendium, to na pewno wyjadę na studia”. „Teraz wiem, że można rozpocząć własny biznes nawet jak się nie ma pieniędzy, bo są różni inwestorzy, który finansują dobre pomysły w zamian za późniejsze zyski”.
Podejmowanie działalności gospodarczej wspiera Poczta Polska, która jest partnerem szkoleń. Specjalnie dla uczestników programu przygotowała film, w którym wystąpili jej pracownicy, zachęcając młodych do wytrwałości i nie zrażania się pierwszymi niepowodzeniami w drodze do sukcesu.
Projekt jest realizowany z Narodowym Bankiem Polskim, który zgodnie ze swoją misją wspiera edukację finansową. Ten rodzaj wiedzy jest szczególnie potrzebny na progu samodzielności, gdy młodzi ludzie muszą planować studencki budżet, oszczędzać na większe inwestycje np. komputer albo wakacje i zachować ostrożność wobec firm oferujących drogie pożyczki. Dojrzałość wymaga wiedzy o zasadach funkcjonowania i korzystania z systemu finansowego, zwłaszcza zarządzania kontem oszczędnościowo-rozliczeniowym, ale też oceny korzyści z lokat i inwestycji czy kosztów kredytów.
Trenerzy akcji „Usamodzielnij się“ byli już w kilkudziesięciu szkołach na Dolnym Śląsku, Lubelszczyźnie i na Opolszczyźnie, a wkrótce trafią do innych regionów. Dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych mogą ich zaprosić na spotkanie z maturzystami i uczniami starszych klas. Zgłoszenia przyjmuje Stowarzyszenie Gazet Lokalnych tel. 22 826 23 73 oraz biuro projektu pod adresem usamodzielnijsie@gazetylokalne.pl.
Więcej o akcji można dowiedzieć się na https://www.facebook.com/usamodzielnijsie. Zapraszamy do odwiedzin i polubienia naszej akcji na Facebooku!
Najnowsze komentarze