Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

Bliski Wschód na fotografii

16.12.2008 00:00
Wielu gości przybyło, by w niedzielę, 7 grudnia, móc zobaczyć slajdowisko Leszka Szczasnego: „Syria – starożytność i ramadan z dyktaturą w tle”

Mimo tłoku wszyscy z uwagą słuchali relacji podróżnika, który wrzesień tego roku spędził w Syrii. Podczas pokazu zdjęć z wyprawy opowiadał o historycznych i ważnych miejscach tego kraju, a także o przygodach, jakie przytrafiły mu się podczas trasy. – Byłem atrakcją dla miejscowych dzieciaków, które popisywały się przede mną, skacząc do wody. W pewnym momencie towarzyszyło mi ich ok. 40-50 – wspominał.

Szczasny przemierzył prawie cały kraj. Podróżował autostopem i sypiał „pod chmurką”. Jadąc do Syrii, nie wiedział zbyt dużo o tym zakątku. – Kiedy przyjechałem, miałem wiele pytań. Udało mi się i spotkałem chłopaka, który studiował w Polsce. Pomógł mi znaleźć nocleg, bo w pierwszym tygodniu pobytu zastałem burzę pyłową – wspominał.

Zebranym przybliżył nie tylko surowy krajobraz Syrii, ale także kulturę. Dzięki oryginalnej muzyce pokazowi towarzyszył klimat Bliskiego Wschodu.

(El)

• Numer: 51 (870)
  • Data wydania: 16.12.08