Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Arbuzowe bachanalia

17.08.2004 00:00
Raciborskie Stowarzyszenie Kulturalne ASK oraz Teatr Tetraedr uczciły setną rocznicę urodzin katalońskiego geniusza - Salvadora Dali. Obchody pod hasłem „Znasz tę twarz?” rozpoczęły się już 11 maja. Wtedy, na Rynku, przeprowadzona została akcja plastyczno-tea-tralna.
Zakończyła się następnego dnia w RCK multimedialną prelekcją na temat artysty. Dwa miesiące później, czyli 11 sierpnia, odbył się na Rynku kolejny happening, którego hasłem był wieloznaczny cytat Salvadora Dali - „Wiem, co jem. Nie wiem, co robię”. Organizatorzy po raz kolejny zaskoczyli uczestników. Przywieźli na wozie zaprzężonym w kucyka ogromną liczbę arbuzów. Na stole ustawionym na środku Rynku pomalowane na biało mimy kroiły je i częstowały nimi gapiów. Część z nich z rozmachem rzucały na ziemię, gdzie pękały w zderzeniu z kostką brukową, rozpryskując na wszystkie strony sok. Oglądający widowisko tłumek był nieco zdegustowany. Dało się słyszeć pomruk oburzenia: „jak można, takie marnotrawstwo...”. W akcji udział wzięli członkowie Teatru Tetraedr. Reżyserem happeningu był Mateusz Iwulski.

E.H.

• Numer: 34 (644)
  • Data wydania: 17.08.04