Poniedziałek, 18 listopada 2024

imieniny: Klaudyny, Romana, Filipiny

RSS

Mama i tata to rodzina

12.11.2003 00:00
Przedszkole nr 24 z Oddziałami: Integracyjnym i Specjalnym przy ul. Bielskiej 2 jest drugą placówką, którą odwiedziliśmy z aparatem fotograficznym.

Przedszkole jest czteroodziałowe. Uczęszcza do niego 76 dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Dyrektorem jest Róża Burek. Jest to jedyna placówka specjalistyczna w Raciborzu, do której uczęszczają zarówno dzieci zdrowe jak i niepełnosprawne ruchowo, umysłowo i wegetatywnie oraz z rodzin zastępczych i patologicznych. Dyrekcja i dwunastu nauczycieli wykształconych w zakresie oligofrenopedagogiki, pedagogiki specjalnej i terapii psychopedagogicznej, podkreślają jak ważne jest organizowanie zajęć otwartych dla  rodziców. Dlatego też rodzice często uczestniczą w zajęciach oraz w warsztatach poświęconych metodzie Weroniki Sherborne. Placówka realizuje  również politykę środowiskową ISO 14001. W grupie sześciolatków prowadzona jest w szerokim zakresie edukacja europejska. Dzieci przedszkolne często wychodzą na różnego rodzaju występy i pokazy oraz uczestniczą w spotkaniach z zaproszonymi gośćmi. Przedszkolaków zapytaliśmy, kim są dla nich mama i tata. Oto ich odpowiedzi:

Dominika
Rodzice są to ludzie, którzy są dla mnie rodziną. Mama lubi ze mną grać w różne gry, a tata lubi grać ze mną w piłkę.

Paulina
Mama i tata to rodzina. Chodzimy do babci do pracy, albo idziemy razem do babci na obiad w niedzielę.

Milena
To jest moja rodzina. Mam też siostrę, która się ze mną bawi w dom. Bawimy się z rodziną różnymi grami, np. w „Masterminda”. Mama i tata czytają mi też bajki, np. „Murzynek Bambo”.

Marcel
W wolnych chwilach tata ogląda telewizję, a mama gotuje obiad. Tato gra też ze mną w gry. Jeździmy też do aquaparku, gdzie się kąpię na ślizgawkach. Żółta jest bezpieczna a czarna nie.

Paulina
Mama i tata są moimi rodzicami. Chodzimy razem na spacery i bawimy się czasami w teatrzyk. Chodzimy też do babci. Mama pije z tatą kawę a ja się bawię. Najbardziej lubię „Kubusia Puchatka”, jak mi mama i tata czytają.

Małgosia
Jesteśmy rodziną. Ja w pokoju się bawię, tata ogląda telewizję, a mama gotuje ciasto. Chodzimy na spacery, jeździmy do cioci. Mama gra ze mną w „Chińczyka”. Ja wygrywam zawsze w pierwszej grze. Mama mi czyta czasami jedną książeczkę, a w niedzielę jedziemy do babci na kawę.

• Numer: 46 (605)
  • Data wydania: 12.11.03