Wtorek, 7 maja 2024

imieniny: Gustawy, Ludmiły, Sawy

RSS

Świąteczny - VIP - przepis

18.12.2002 00:00
Znane osobistości życia politycznego zechciały podzielić się z nami przepisami kulinarnymi na potrawy, które spożywają na święta Bożego Narodzenia. Znacie Państwo ich poglądy polityczne, poznajcie ich gusta smakowe.

Jan Osuchowski
- prezydent miasta Raciborza

Uszka z kapustą i grzybami
Składniki: farsz - kapustę cienko pokroić i zostawić na 2-3 godziny. Namoczyć suszone grzyby 10-15 sztuk, a następnie ugotować w tej samej wodzie około 30 min. Śliwki suszone (3,4 szt.) ugotować. Pokroić 2 cebule, podsmażyć na maśle, dodać odsączoną kapustę. Podsmażyć. Dodać drobno pokrojone grzyby. Przyprawić solą, pieprzem, dodać 1 żółtko. Zrobić ciasto pierogowe (dodać 1 białko). Formować uszka. Ugotować wrzucając do wrzącej wody. Barszcz: Do wywaru z buraków dodać wywar z grzybów i ze śliwek. Doprawić. Zamiast wywaru z buraków można skorzystać z barszczu czerwonego instant.

Leonard Fulneczek
- wójt gminy Krzyżanowice

Sernik
Składniki: 1,5 kg białego twarogu, 1/3 kostki margaryny Palmy, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kopiasta mąki, 1 łyżka kopiasta kaszy manny, 1 łyżka budyniu, 5 jaj, cytryna (skórka  + sok), koniecznie rodzynki.
Sposób przyrządzenia: białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę. Pozostałe składniki zmiksować w drugim naczyniu. Na koniec obydwie części połączyć ze sobą delikatnie mieszając. Włożyć do tortownicy, piec około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto można ozdobić lukrem z cukru pudru.

Franciszek Marcol
- wójt Gminy Nędza

Makówki
Składniki: bułki, zmielony mak, cukier, mleko, bakalie.
Sposób przyrządzenia: do miseczki ułożyć pokrojone w kromeczki buł-ki, na to wsypać mak zmieszany z cukrem i bakaliami, potem położyć drugą i kolejne warstwy wg tej samej receptury. Gdy miska jest już pełna, jej zawartość zalewać gorącym mlekiem, co kilka minut, aż do stwierdzenia, że makówki są nasycone. Odstawić do chłodnego miejsca. Spożywać na zimno w niewielkich ilościach.

Dominik Konieczny
- wójt Gminy Rudnik

Świąteczne ciasto
Składniki: 4 jaja, 1 szklanka cukru, 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, tyle samo sody oczyszczonej, 1 łyżka cynamonu, 3/4 szklanki oleju, 1 szklanka siekanych orzechów włoskich, 5 jabłek pokrojonych w kostkę.
Sposób przyrządzenia: Jaja utrzeć z cukrem, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, kolejno dodawać cynamon, olej, orzechy i pokrojone jabłka. W zależności od upodobań można dodać inne bakalie np. rodzynki. Ciasto piec w płaskiej formie przez ok. 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

  • Numer: 51/52 (558/559)
  • Data wydania: 18.12.02