Zapraszają na dożynki
Impreza rozpocznie się 20 września w Raciborskim Domu Kultury konferencją pt. „Perspektywy rozwoju sektora rolno-spożywczego w procesie integracji europejskiej”. Sympozjum jest skierowane do rolników i samorządowców. Nastąpi tam też otwarcie wystawy etnograficznej pt. „Tradycje rolnicze i kulinarne Regionu Śląska i Moraw”.
21 września na placu Długosza i Rynku rozpoczną się imprezy plenerowe - otwarcie wystaw i prezentacja (Raciborskie Kulinaria) rzemiosła i restauracji, ekologicznej żywności i produktów rolniczych w ramach Targów Gastro - Tour - Salon (oprzyrządowania branży gastronomicznej) oraz szkół gastronomicznych. W ramach tzw. Salonu Restauracyjnego zorganizowany zostanie konkurs na najlepszy dożynkowy wyrób gotowy oraz najlepsze dożynkowe danie kulinarne. Będzie to część konkursu pod nazwą Śląski Konsumencki Znak Jakości w branży spożywczej. Na zakończenie odbędzie się koncert Jacka Stachursky’ego z zespołem.
Główne uroczystości dożynkowe odbędą się 22 września w niedzielę na stadionie Ośrodka Sportu i Rekreacji i w centrum miasta. Otwarte zostaną wystawy osiągnięć hodowlanych, maszyn i sprzętu rolniczego, technologii upraw oraz ochrony roślin i zwierząt. Następnie odprawiona zostanie uroczysta msza święta koncelebrowana pod przewodnictwem metropolity katowickiego arcybiskupa Damiana Zimonia, a potem odbędzie się przemarsz korowodu dożynkowego przez śródmieście Raciborza. Po nim na stadionie miejskim rozpocznie się koncert prezentujący folklor województwa śląskiego oraz festyn. Finałem dożynek będzie pokaz sztucznych ogni.
(w)
Najnowsze komentarze