Niedziela, 1 września 2024

imieniny: Bronisławy, Idziego, Bronisza

RSS

Pierś z kaczki na placku

10.07.2002 00:00

Składniki (dla 4 osób):
4 filety z kaczki Barbie, 80 dkg ziemniaków, 4 jabłka, pęczek szczypiorku, olej do smażenia, sól, pieprz, przyprawa do drobiu, 50 g masła, 2 jajka, 100 - 150 g mąki tortowej.

Sposób przyrządzenia:
Piersi posolić, popieprzyć i posypać przyprawą do drobiu, położyć na rozgrzanym tłuszczu, smażyć ok. 12 min. Dwa jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w półksiężyce i wrzucić pod koniec smażenia do piersi z kaczki. Dodać masło. Smażyć kaczkę z jabłkami 1,5 - 2 min., po czym wrzucić pokrojony szczypiorek, wymieszać. .Aby podnieść wykwintność smaku można dodać pod koniec smażenia  białego octu winnego.

Przepis na placki:
Utrzeć ziemniaki i dwa obrane jabłka na grubym tarku. Dodać sól, pieprz do smaku, jajka i mąkę. Usmażyć na oleju cztery okrągłe placki. Na każdym z nich położyć pierś z jabłkami i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

  • Numer: 28 (536)
  • Data wydania: 10.07.02