Agrofestiwal w klimacie śląskiej tradycji
Jak niegdyś wykonywano korony żniwne, kryto gontem dachy, przędło się na kołowrotku i obrabiano wełnę, jak rzeźbiono w drewnie, kuto wyroby z żelaza, wypiekano chleb, czy też zdobiono pierniki – to zaledwie kilka ciekawych zajęć naszych babć i dziadków, które prezentowano w Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu.
Nie tylko jednak tradycyjne rzemiosło i rękodzieło artystyczne było atrakcją Agrofestiwalu zorganizowanego w Muzeum i na terenie Klubu Jeździeckiego „Ostroga” w Opolu.
Wielkim zainteresowaniem cieszył się pokaz wypieku chleba przez Kevina Aistona, aria operowa na traktorze w wykonaniu tenora Juliusza Ursyna Niemcewicza, pochód dożynkowy z udziałem m.in. zespołów: Ligockie Wrzosy, Krupskie Echo, Przysieczanki, Krzanowiczanki, prezentacja śląskiego wesela w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca „Komes”, targi miodów, występy zespołów ludowych oraz liczne wystawy, które przyciągały uwagę zwiedzających.
Miejscem chętnie odwiedzanym, zwłaszcza przez dzieci, była opolska zagroda, gdzie wystawiano zwierzęta gospodarskie oraz drobny inwentarz.
Nie obyło się bez pokazów jeździeckich, prezentacji zabytkowych wozów ze zbiorów Muzeum Wsi Opolskiej oraz przejażdżki bryczką dla zwiedzających.
Dla pokrzepienia zaś ciała można było zakosztować przygotowanych w trakcie prezentacji kulinarnych, a cieszących się nieustanną popularnością na Śląsku, dań: świeżo usmażonych placków ziemniaczanych, ziemniaków upieczonych w popiele, „wodzionki”, podpłomyków i żurku.
Organizatorami Agrofestiwalu byli: Muzeum Wsi Opolskiej i Ludowy Klub Jeździecki „Lewada”, a współorganizatorem Urząd Miasta Opola.
Najnowsze komentarze