Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Jaja z Wodzisławia Śląskiego zdobyły laury programu "Doceń polskie"

22.09.2015 00:00 red

Jaja z firmy JONA Katarzyna Jona w Wodzisławiu Śląskim zdobyły certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT. Wyróżnienie przyznano podczas XVII certyfikacji żywności przeprowadzonej w ramach programu „Doceń polskie”, która odbyła się w Czeladzi. Patronem honorowym tego przedsięwzięcia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Godło to nie jest nadawane automatycznie, otrzymują je tylko wyróżniające się artykuły żywnościowe. Warunkiem uzyskania certyfikatu „Doceń polskie” jest udokumentowane posiadanie „polskiego akcentu” i wysokie noty przyznane produktowi przez specjalistów z branży spożywczej.

Jaja z zakładu JONA, który istnieje od 1971 r., sprzedawane są na terenie Śląska. Kury należące do wodzisławskiego przedsiębiorstwa karmione są wyłącznie naturalnym pokarmem, który jest przygotowywany z własnych płodów rolnych. Wysokiej jakości surowiec pozwala uzyskać treściwą karmę, która nie zawiera antybiotyków i sztucznych dodatków.

Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, której członkami są specjaliści z branży spożywczej, oceniła ponad 200 produktów, które zakwalifikowano do udziału w audycie. Pod pojęciem artykułu z polskim akcentem kryje się: tradycyjna receptura, bazowanie na rodzimych składnikach lub produkcja wyrobu na terenie Polski.

Certyfikat nadawany jest na 2 lata, po upływie tego czasu producent może znów zgłosić produkt do oceny. Eksperci sprawdzają go ponownie i decydują czy wyrób nadal zasługuje na rekomendację programu „Doceń polskie”.

– Godło „Doceń polskie” nie jest przyznawane każdemu, kto o nie zabiega. Wyróżnione produkty zostały sprawdzone przez doświadczonych ekspertów z branży spożywczej. Konsumenci wybierając produkt oznaczony biało-czerwonym logotypem „Doceń polskie” mogą być spokojni o ich jakość – podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

  • Numer: 12
  • Data wydania: 22.09.15
Czytaj e-gazetę