KRUS odpowiada na pytania czytelników
Krystyna Nowak kierownik raciborskiej placówki.
Prowadzę gospodarstwo rolne o średniej wielkości. Od pewnego czasu mam poważne problemy finansowe: zaciągnąłem kredyt na zakup maszyny potrzebnej w gospodarstwie, który przerósł moje możliwości. Od roku nie opłacam różnych zobowiązań, także składek do KRUS. Wiem, że taki stan nie może się utrzymywać: jak rozwiązać tę sprawę, czy jest jakaś możliwość udzielenia ulgi w zapłacie zaległych składek?
Zgodnie z postanowieniami ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, prezes Kasy lub upoważniony przez niego pracownik może odroczyć termin płatności składek na ubezpieczenie społeczne rolników, rozłożyć spłatę na raty lub umorzyć w całości lub w części należności z tytułu składek na ubezpieczenie w przypadkach uzasadnionych ważnym interesem zainteresowanego, na jego wniosek, uwzględniając możliwości płatnicze wnioskodawcy. Należy więc złożyć w KRUS pisemny wniosek o udzielenie ulgi w spłacie należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne rolników osobiście lub przesłać pocztą wraz z uzasadnieniem wniosku i dokumentami, które potwierdzają Pana trudną sytuację materialną.
e-mail: agro@nowiny.pl
Najnowsze komentarze