Niedziela, 19 maja 2024

imieniny: Iwa, Piotra, Celestyna

RSS

Półtorej tony bigosu z kosmosu

07.12.2021 00:00 red

Czy bigos podany przez prezydenta smakuje lepiej niż kawior astrachański? Można było to sprawdzić wybierając się na raciborski Jarmark Bożonarodzeniowym w niedzielę 5 grudnia.

Wielki bigos, czyli raciborska tradycja

– To już wpisało się w tradycję Raciborza, że na Jarmarku Bożonarodzeniowym jest możliwość degustacji świątecznego bigosu w kosmicznych ilościach – powiedział nam Krzysztof Górski, który przygotował dla raciborzan 4000 porcji bigosu.

Mięso, kapusta i... pieczarki

Wielkie gotowanie rozpoczęło się w sobotę 4 grudnia, a degustacja gotowego dania rozpoczęła w niedzielę 5 grudnia około godz. 14.00. – Nasz bigos charakteryzuje się tym, że dodajemy do niego pieczarki. Normalnie daje się grzyby, ale my dajemy pieczarki. Pieczarka jest u nas wciąż niedoceniana, a jest bardzo zdrowa. Zawiera wiele cennych mikroelementów. Dlatego jak święta to na zdro – z pieczarką – dodał Krzysztof Górski.

Do przygotowania gigantycznej porcji bigosu Krzysztof Górski zużył:

• 80 kilogramów pieczarek

• 100 kilogramów kiełbasy

• 40 kilogramów boczku

• 40 kilogramów golonki

• 250 kilogramów kapusty

– Wszystkie te produkty pochodzą od lokalnych producentów – zapewnił nas tuż przed rozpoczęciem wydania potrawy zgłodniałym raciborzanom. – Jesteśmy przygotowani na 4000 porcji – dodał kucharz.

Prezydenci na wydawce

Do wydania tak wielkiej ilości jedzenia potrzeba było pomocy. Chętni znaleźli się w... ratuszu. Wiceprezydenci Dominik Konieczny i Dawid Wacławczyk ramię w ramię z prezydentem Dariuszem Polowym nakładali bigos na talerzyki i podawali raciborzanom, którzy ustawili się w długiej kolejce po darmową potrawę.

(żet)

  • Numer: 49 (1544)
  • Data wydania: 07.12.21
Czytaj e-gazetę