Piątek, 6 września 2024

imieniny: Beaty, Eugeniusza, Zachariasza

RSS

W Nędzy nauczysz się zasad zdrowej kuchni

03.07.2013 14:55 | 0 komentarzy | e

Dowiesz się, jak w zgodzie z naturą prowadzić domowe uprawy warzywne i owocowe, aby dawały smaczne i zdrowe plony. Poznasz zasady zdrowego, zgodnego z naturą odżywiania i nauczysz się praktycznego ich stosowania w codziennym gotowaniu.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Gminne Centrum Kultury w Nędzy zaprasza do udziału w projekcie Akademia EKO-idei.

Eksperci pokażą Ci, jak samodzielnie i zdrowo przetwarzać własne produkty i robić z nich smakowite, domowe wyroby, które będziesz mógł/mogła sprzedawać pozostałym mieszkańcom gminy i całego powiatu podczas jarmarku ekologicznej żywności.

Harmonogram projektu

13.07.2013 sobota Godz. 16.00 "O przemysłowych i ekologicznych metodach produkcji żywności, ich wpływie na środowisko i zdrowie konsumentów" – wykład Piotra Dominiaka - Współczesne przemysłowe metody produkcji rolnej i wynikające z tego zagrożenia ekologiczne, wpływ rolnictwa przemysłowego na zdrowie konsumentów, dodatki chemiczne do żywności przemysłowej, zasady funkcjonowania rolnictwa ekologicznego, pozytywny wpływ produktów rolnictwa ekologicznego na zdrowie konsumentów oraz funkcjonowanie obszarów wiejskich. Piotr Dominiak - certyfikowany trener Edukacji Ekologicznej, członek Ośrodka Działań Ekologicznych "Źródła" w Łodzi, doradca ds. obszarów wiejskich w Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS w Rybniku, animator społeczny i koordynator licznych projektów społecznych i kulturalnych. Specjalizuje się w tematyce rolnictwa przemysłowego, energetyki odnawialnej i konwencjonalnej oraz globalnych zagrożeń i zależności ekologicznych i społeczno-ekonomicznych.

Ok. 17.30 Projekcja filmu „Food, inc.” (Korporacyjna żywność) - 2008, reż. Robert Kenner Dzisiejsze metody hodowli oraz produkcji rolnej są odpowiedzią na wielkość konsumpcji i sprzedaży tzw. fast foodów, która obejmuje coraz szerszy zasięg od lat 50. Zysk zaczął liczyć się dużo bardziej od zdrowia konsumentów, pracujących przy taśmach ludzi, a także humanitarnych sposobów zabijania zwierząt. Film dokumentalny "Korporacyjna żywność" bez ogródek ukazuje przekleństwo dzisiejszego świata, w którym konsumpcja jest najważniejsza i nic poza nią nie ma znaczenia.

27.07.2013 sobota godz. 16.00 "Tradycyjny sad - źródło bioróżnorodności " - wykład i warsztaty - Katarzyna Krakowska Bioróżnorodność jako podstawa funkcjonowania człowieka. Różnica pomiędzy sadem towarowym a tradycyjnym. Gatunki w tradycyjnym sadzie oraz ich przeznaczenie. Zakładanie, pielęgnowani i ochrona tradycyjnego sadu. Źródła pozyskiwania tradycyjnych odmian. Jak zarobić, posiadając tradycyjny sad w Polsce. Część praktyczna warsztatów będzie dotyczyła niekonwencjonalnego wykorzystania owoców w kuchni. Katarzyna Krakowska - geograf z wykształcenia, z zamiłowania przyrodnik, fotograf, podróżnik. Od lat związana zawodowa z Parkiem Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich. Instruktor Ochrony Przyrody PTTK, Instruktor Krajoznawstwa PTTK, członek ODE Źródła. Autor wielu publikacji z dziedziny ochrony przyrody, georóżnorodności i krajoznawstwa. Ekspert w lokalnych, regionalnych i krajowych programach przyrodniczych. Organizator szkoleń m.in. nt. ochrony tradycyjnych sadów.

3.08.2013 sobota Godz. 10.00-16.00 „Wstęp do Permakultury” - PERMAculture CHALLENGE 2013 – DESIGNING for ABUNDANCE – warsztaty z Łukaszem Nowackim. W programie warsztatów: ekologia ogrodów permakulturowych i podstawy sukcesji ekologicznej i projektowania permakulturowego, strategie i techniki zakładania ogrodów permakulturowych, wytwarzanie żywności i zestawianie gildii do ogrodu permakulturowego, grzyby i ich rola w ogrodzie permakulturowym i w procesie uprawy zdrowej żywności, kompostowanie, nawożenie i tworzenie biologicznie czynnej gleby, obieg wody i tworzenie odpowiedniego mikroklimatu w ogrodzie permakulturowym, budowa wyniesionej grządki – zajęcia praktyczne. Łukasz Nowacki – futurysta i eko-designer. Założyciel i Prezes Zarządu Fundacji TRANSFORMACJA, pionier ruchu permakulturowego w Polsce i projektant ekologiczny z 15-letnim doświadczeniem praktycznym. Otrzymał tytuł magistra Ekohydrologii i biotechnologii ekosystemowych na Uniwersytecie Łódzkim. Po ukończeniu studiów pracował jako konsultant w dziedzinie architektury krajobrazu, specjalizując się w ogrodnictwie biodynamicznym i zrównoważonej architekturze. Zafascynowany ideą autonomicznych osad i projektowaniem funkcjonalnych biosystemów opracował innowacyjną technologię budowy samowystarczalnych, solarnych biohabitatów mieszkalnych (Projekty: SolarHAB i SolarHAB III). Propagator i badacz “żyjących maszyn”, alternatywnych źródeł energii, archilogii oraz budownictwa bioklimatycznego. Ponadto zainteresowany koncepcją biomimikry oraz teorią systemów. Po kilku latach doświadczenia w dziedzinie ekologii stosowanej i permakultury, rozpoczął własne badania i szybko stał się ekspertem i profesjonalnym doradcą. Obecnie przewodzi grupie entuzjastów projektowania zrównoważonego oraz pracuje jako architekt krajobrazu i certyfikowany manager procesów inwestycyjnych w obszarze budownictwa energooszczędnego.

7.09.2013 sobota Godz. 16.00 „Zdrowie na talerzu” - Warsztaty gotowania – Weronika Piasecka Warsztat pozwoli uczestnikom nabyć praktyczne umiejętności z zakresu: - przygotowywania posiłków w oparciu o kuchnię makrobiotyczną i pięciu przemian, - wykorzystania ziół przyprawowych w kuchni, - przygotowania zakwasu chlebowego i upieczenia chleba wieloziarnistego. Te kilka godzin wspólnej warsztatowej pracy, zakończy się mini ucztą, na którą złożą się ugotowane specjały. Główne miejsce na stole zajmie świeży, pachnący, gorący chleb. Weronika Piasecka – założycielka pierwszego w Raciborzu sklepu ze zdrową żywnością i ziołami. Jej pasje, to gotowanie i odżywianie według pięciu przemian, zbieranie ziół i uprawa ogrodu. Od ponad dwudziestu lat twórczo eksperymentuje w kuchni, bazując na makrobiotyce i pięciu elementach TMC. Lubi gotować z przyjaciółmi i dla przyjaciół. Dzieląc się swymi kulinarnymi doświadczeniami, udało jej się przekonać wiele osób do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych. Piecze chleby na zakwasie, których receptury sama opracowała.

21.09.2013 sobota Godz. 16.00 „Gotowanie według pięciu przemian i zasad makrobiotyki” – wykład i warsztaty kulinarne z Tadeuszem Bylicą. Teoria pięciu przemian w podziale żywności ze względu na właściwości energetyczne. Zasady gotowania według pięciu elementów z uwzględnieniem równowagi Yin/Yang. Filozofia makrobiotyki: zasady doboru żywności - standardowa dieta Makrobiotyczna, indywidualne podejście do diety (grupa krwi, konstytucja), żywienie w chorobach cywilizacyjnych, działanie żywności w sferze psychiczno-duchowej, praktyka gotowania makrobiotycznego (śniadanie, obiad, deser). Tadeusz Bylica: ekspert rolnictwa ekologicznego, doświadczony terapeuta, dietetyk i psycholog, bioterapeuta, konsultant terapii holistycznej. Ekspert d.s. żywienia Stowarzyszenia Ekoland, wiceprezes Fundacji w Służbie Życia.

29.09 2013 (niedziela) - FINAŁ PROJEKTU Godz. 10.00 Jarmark produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych – plac targowy w Nędzy Wystawcami będą mieszkańcy Gminy Nędza oraz zaproszeni przedstawiciele gospodarstw ekologicznych i sklepów ze zdrową żywnością. W sprzedaży m.in. miody, jaja kur zielononóżek, chleby, domowe ciasta, przetwory owocowo-warzywne.

Miejsce warsztatów: GCK w Nędzy, ul. Strażacka 2.

Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Zapisy i informacje: tel. 506141501, e-mail: centrum.nedza@gmail.com Liczba miejsc jest ograniczona. Dofinansowano ze środków Programu "Działaj Lokalnie VIII" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie w Rybniku.