Warsztaty baristyczne z Kawowskim
Pobudzająca kofeina, praktyczne umiejętności parzenia aromatycznego napoju, spora dawka wiedzy na temat gatunków kawy pochodzących z różnych stron świata, to mocne punkty warsztatów baristycznych, prowadzonych w poniedziałek 6 maja w Wodzisławskim Centrum Kultury przez Tymoteusza Ciecierę - właściciela Pracowni Kawy Kawowski.
Spotkanie zorganizowane w WCK umożliwiło jego uczestnikom zapoznanie się z różnymi metodami przygotowywania „małej czarnej”. Osoby, które wzięły udział w warsztatach, miały okazję samodzielnie przygotować napój pod fachowym okiem baristy, który objaśniał, jak temperatura, metoda zaparzania czy stopień zmielenia ziarna, różnicują doznania smakowe
Nie zabrakło również wprowadzenia teoretycznego i wielu ciekawostek dotyczących doboru ziaren kawy, procesu ich wypalania czy metod zaparzania, takich jak Chemex, Aeropress, French Press, kawiarka. Na zakończenie warsztatów każdy uczestnik otrzymał też miły upominek od właściciela pracowni.
- Organizacja warsztatów była odpowiedzią na oczekiwania mieszkańców, zainteresowanych taką formą spędzenia wolnego czasu. Dała też możliwość do zgłębienia tajników parzenia dobrej kawy pod okiem specjalisty - mówi Krzysztof Jaroch, dyrektor Wodzisławskiego Centrum Kultury.
/Materiały prasowe/