Teren Opawska należy do tradycyjnych obszarów rolniczych Województwa Morawsko-Śląskiego. Rolnicy obrabiają tutaj 57 000 hektarów gleby ornej, co daje 81% całego obszaru rejestrowanych użytków rolnych.
Materiał wideo:
W porównaniu z pozostałymi regionami Województwa Morawsko-Śląskiego to jest zdecydowanie pierwsze miejsce. Pozostałych 12 i pół tysiąca hektarów stanowią łąki, sady owocowe, uprawy szybko rosnących krzewów i powierzchnie stawów. Wymieniony obszar ziemi uprawia 640 rejestrowanych użytkowników.
Pierwotna produkcja rolnicza jest zawsze pierwszym stopniem do przemysłu spożywczego. Jej produkty są sprzedawane bezpośrednio przykładowo na targach farmerskich, albo stają się dalej przedmiotem następnego działania w ramach przemysłu przetwórczego.
W ramach przemysłu mięsnego funkcjonuje na Opawsku kilka mniejszych, rodzinnych, ale przy tym bardzo profesjonalnych przetwórców, którzy koncentrują się na węższy, dokładnie wyselekcjonowany asortyment. Natomiast tradycyjny wielki zakład przetwórstwa mięsnego oferuje szeroką skalę produktów, z których niektóre otrzymały nawet nagrody międzynarodowe.
To samo można powiedzieć o piekarnictwie, gdzie oprócz wielkiej produkcji przemysłowej znajdziemy wiele małych zakładów z bardzo różnym asortymentem.
Żeby można było na Opawsku i w całej Republice Czeskiej, porównywać poszczególne produkty na podstawie jakości, zostało wprowadzone ujednolicone oznakowanie znakami Klasa i Regionalny produkt spożywczy. Produkty, które noszą takie oznakowanie, można śmiało i z czystym sumieniem polecać swoim znajomym.