Amanita muscaria jest jadalny a nawet ma prozdrowotne wlasciwosci w odpowiednich ilościach, ale wymaga wlasciwej procedury przygotowawczej, która trwa około trzech miesięcy. Natomiast spróbowanie lub nawet zjedzenie swiezego muchomora czerwonego grozi najwyżej problemami żołądkowymi, chyba ze ktoś zje na raz ponad dziesięć dużych kapeluszy, ale to raczej mało prawdopodobne. Cała tajemnica tkwi w muscymolu, którym coraz bardziej intetesuje się wielka farmacja - dlatego na każdy sposób będzie to obrzydzane i kto wie, może finalnie nawet zdelegalizowane. Zupełnie jak projekt UE zakazujący produkcji m.in. srodkow na bazie aloesu. Krok po kroku odbierają nam prawa z każdej dziedziny, ale dla wielu wazniejszy jest nowy serial na N albo wersja świata przedstawiana w pytaniu na śniadanie.
Napisany przez ~Prawdomowny, 10.10.2022 17:20
Najnowsze komentarze