Wtorek, 16 kwietnia 2024

imieniny: Bernadetty, Cecyliana, Kseni

RSS

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy selerybę [WIDEO]

20.12.2021 21:13 | 0 komentarzy | NM

Seleryba, to jak sama nazwa wskazuje ryba... ale z selera. Choć brzmi to komicznie, to samo danie jest przepyszne i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole nie tylko u wegetarian. 

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy selerybę [WIDEO]
Kto by pomyślał, że z tak niepozornego warzywa, jakim jest seler, można zrobić potrawę, która przypomina rybę?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Dlaczego właśnie seleryba? 

Wiele osób może się zastanawiać nad tym, po co w ogóle zawracać sobie głowę roślinnym odpowiednikiem ryby. Pierwsza nasuwająca się odpowiedź jest niezwykle prosta: dlaczego nie? Warto czasem spróbować czegoś nowego i poeksperymentować w kuchni. 

Poza tym, taka selerybka to idealny wybór dla osób, które uwielbiają smak ryby, ale nie koniecznie chcą męczyć się z ośćmi. Dlatego jest to danie wręcz idealne dla dzieci, ponieważ nie będziemy musieli martwić się o to, że nasza pociecha zrobi sobie krzywdę ością.

Grzechem byłoby również nie wspomnieć o tym, że seler to prawdziwa zdrowotna bomba – jest bogaty w potas, żelazo, magnes i mnóstwo witamin. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, niż cytrusy. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, witaminę B i wiele, wiele więcej. O samych właściwościach tego warzywa można wręcz napisać książkę. 

Zresztą, prawda jest taka, że z rybą bywa różnie. Przede wszystkim trzeba umieć ją przygotować, by była smaczna. Seleryby właściwie nie da się zepsuć. To bardzo proste i szybkie danie. Zobaczcie sami!

@nowiny_pl

Pyszna selerybka! Link z przepisem w komentarzach##vegan ##wegeświęta ##nowiny.pl

♬ Let it Snow Let it Snow - Christmas Songs

Dlaczego właśnie seleryba? 

Wiele osób może się zastanawiać nad tym, po co w ogóle zawracać sobie głowę roślinnym odpowiednikiem ryby. Pierwsza nasuwająca się odpowiedź jest niezwykle prosta: dlaczego nie? Warto czasem spróbować czegoś nowego i poeksperymentować w kuchni. 

Poza tym, taka selerybka to idealny wybór dla osób, które uwielbiają smak ryby, ale nie koniecznie chcą męczyć się z ośćmi. Dlatego jest to danie wręcz idealne dla dzieci, ponieważ nie będziemy musieli martwić się o to, że nasza pociecha zrobi sobie krzywdę ością.

Grzechem byłoby również nie wspomnieć o tym, że seler to prawdziwa zdrowotna bomba – jest bogaty w potas, żelazo, magnes i mnóstwo witamin. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, niż cytrusy. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, witaminę B i wiele, wiele więcej. O samych właściwościach tego warzywa można wręcz napisać książkę. 

Zresztą, prawda jest taka, że z rybą bywa różnie. Przede wszystkim trzeba umieć ją przygotować, by była smaczna. Seleryby właściwie nie da się zepsuć. To bardzo proste i szybkie danie. Zobaczcie sami! 

Przepis:

składniki:

  • Jeden mały korzeń selera, 
  • dwie łyżki sosu sojowego, 
  • kostka rosołowa warzywna, 
  • dwa liście laurowe, 
  • dwa ziela angielskie, 
  • kolendra cała, kilka kulek, 
  • dwa arkusze nori,
  • bułka tarta i mąka (do obtoczenia)
  • mleko roślinne lub krowie, 
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Seler myjemy, następnie obieramy i kroimy w plastry. Plastry kroimy w półksiężyce. 

W międzyczasie w małym garnku gotujemy około pół litra wody, do której następnie dodajemy jeden arkusz nori, kolendrę, kostkę rosołową, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wrzucamy seler i gotujemy, aż będzie miękki. Następnie wyciągamy seler i dokładnie obtaczamy najpierw w mleku, następnie w mące, ponownie w mleku, a potem w bułce tartej. Smażymy na oliwie lub oleju, aż panierka będzie złocista. Na koniec oprószamy solą i pieprzem. 

Gotowe!

Link do naszego profilu na TikToku:

https://vm.tiktok.com/ZM83Ht3Y6/