Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Radni tłumaczą: decyzja była merytoryczna, nie polityczna

02.07.2019 00:00 sub

WODZISŁAW ŚL. 28 czerwca odbyła się konferencja prasowa wodzisławskiej rady miejskiej. Dziennikarzy na spotkanie zaprosił jej przewodniczący Dezyderiusz Szwagrzak. Podczas konferencji poruszono m.in. temat nieudzielenia wotum zaufania prezydentowi Wodzisławia Śl. Mieczysławowi Kiecy podczas czerwcowej sesji.

– Padł zarzut ze strony pana prezydenta, że decyzja rady o nieudzieleniu mu wotum zaufania była polityczna. Nie jest to prawdą – komentuje Dezyderiusz Szwagrzak, przewodniczący rady miasta. Przypomnijmy, że Kieca pisze w nim, że „w naszej sali sesyjnej pojawiła się nie tylko samorządność, ale też duża polityka… 11 członków Rady Miejskiej zdecydowało o nieudzieleniu mi wotum zaufania”. Szwagrzak podkreśla, że decyzja radnych, podyktowana była analizą raportu o stanie miasta oraz merytorycznym podejściem do sprawy. - Mam nadzieje, że to głosowanie nie wpłynie na współpracę pana prezydenta z radą, która do tej pory była dość dobra - dodaje.

Radny Adrian Jędryka, który obecny był na konferencji ocenia, że być może wpis Kiecy był pisany w emocjach. - Gdy one opadną, to mam nadzieję, że przyjdzie czas na konstruktywne rozmowy – powiedział Jędryka. (juk)

• Numer: 27 (972)
  • Data wydania: 02.07.19
Czytaj e-gazetę