Jakubczyk wygrał w Gorzycach. I ma swoją radę
GORZYCE W wyścigu o fotel wójta gminy zmierzyli się dotychczasowy włodarz Gorzyc Daniel Jakubczyk z KW Stowarzyszenie Wspólnota Samorządowa oraz Tymoteusz Kubica z KWW Głos Pokoleń. Z nieoficjalnych danych wynika, że pewnie wygrał Jakubczyk, który otrzymał 5395 głosów (65,62% poparcia). Kubica otrzymał 2827 głosów (34,38% poparcia). Frekwencja wyniosła 51,56%.
W nowej radzie gminy Jakubczyk będzie miał stabilne poparcie (przed 4 laty nie miał ani jednego swojego radnego), bowiem Wspólnota Samorządowa wprowadzi 14 radnych, 4 radnych będzie miał Głos Pokoleń, 3 z kolei KW Prawo i Sprawiedliwość.
(art)
Daniel Jakubczyk - 65,62%
– Minione 4 lata były bardzo intensywne zarówno pod względem ilości pracy, jak i dokonanych zmian organizacyjnych, niekiedy bardzo trudnych. Dlatego z wyniku jestem zadowolony, choć nie popadam w euforię. W moim odczuciu, w obliczu przeprowadzonych reform, to dobry wynik, który zarazem mobilizuje i zobowiązuje do dalszych działań, do kontynuacji tego co sobie zamierzyliśmy. Mam nadzieję, widząc skład rady, że współpraca w radzie będzie dobra i owocna. Dziękuję wszystkim tym, którzy obdarzyli mnie zaufaniem i oddali na mnie swój głos.
Tymoteusz Kubica - 34,38%
– Przede wszystkim chciałem pogratulować panu wójtowi wygranej. Jeśli chodzi o mój wynik, to powiem szczerze, że jestem z niego zadowolony i jest on dla mnie dobrym prognostykiem na przyszłość. Pokazuje, że w tak rozległej gminie spotkania, które miałem z wyborcami odnoszą skutek. Trzeba też wziąć pod uwagę, że Głos Pokoleń to stosunkowo nowa marka, która jak widać dobrze rokuje na przyszłość. Wprowadziła kilku kandydatów zarówno do rady gminy Gorzyce, a także do rady powiatu. To sukces tych osób, które na to pracowały.
Rada gminy Gorzyce
KW Stowarzyszenie Wspólnota Samorządowa
- Stanisław Zbroja
- Alicja Zuch
- Michał Menżyk
- Rafał Maciuga N
- Krzysztof Małek
- Urszula Wachtarczyk
- Piotr Zimny
- Beata Młynarczyk N
- Krzysztof Paloc N
- Piotr Wawrzyczny