Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Poznaj kulinarnych zwycięzców Dni Marklowic

21.06.2016 00:00 red

MARKLOWICE Tradycyjnie już jedną z atrakcji dni Marklowic były zmagania kulinarne. 

Tym razem podczas VIII Festiwalu Śląskiego Kustu pięć drużyn kucharzy profesjonalistów i także pięć drużyn kucharzy amatorów zmagało się z tematem „Małe co nieco dla podniebienia, czyli Śląsko przekąska”. Jury w składzie: Leszek Florek, Beata Jaromin, Bożena Szlufik, Judyta Lamża oceniało kulinarne popisy w kategoriach: smak potraw, dobór dodatków, forma i estetyka podania, przygotowanie stanowiska. W kategorii profesjonalista pierwsze miejsce zajęły Magdalena Fyrla i Weronika Głąbica, drugie miejsce powędrowało do Krzysztofa Winklera i Damiana Leszczyńskiego a trzecie przypadło Annie Linow i Klaudii Kiełkowskiej. W kategorii amator Grand Prix przypadło Paulinie Makowskiej i Klaudii Kamińskiej, drugie były Martyna Goszyc i Karolina Waler, a trzecie Jolanta Szulik i Klaudia Bugiel.

Z kolei rodziny rywalizowały w grillowaniu ryby. Jury w składzie Jolanta Rybak, Zygmunt Rajkowski i Halina Piszczan przyznało pierwsze miejsce dla rodziny Elias, drugie dla rodziny Błędowskich, a miejsce dla rodziny Szkatuła. Wszystkie zwycięskie drużyny w obu konkursach otrzymały nagrody rzeczowe.

(tora)

  • Numer: 25 (814)
  • Data wydania: 21.06.16
Czytaj e-gazetę