Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Robert Sowa gotował w Ekonomiku

29.03.2016 00:00 red

WODZISŁAW ŚLĄSKI

Znany z telewizji i radia szef kuchni Robert Sowa przeprowadził warsztaty kulinarne dla uczniów klas gastronomicznych w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Pomogła firma „Prymat”, której Robert Sowa jest ambasadorem. Przy okazji uczniowie otrzymali nowe, ufundowane przez firmę, fartuchy, a szkoła wzbogaciła się o zestawy przypraw. Uczniowie przygotowywali oryginalne dania (np. tatar z łososia podany na pumperniklu z emulsją z chrzanu wasabi, zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo, warzywami i kolendrą oraz orientalną pierś z kaczki na makaronie ryżowym z kapustą pak choi, słodkim sosem sojowym i prażonymi ziarnami sezamu). Odbyły się też eliminacje do konkursu „Kulinarny Talent 2017”, którego pomysłodawcą jest Robert Sowa. Zadaniem uczniów Pauliny Matloch, Klaudii Kiełkowskiej, Tomasz Rzazonki, Dominiki Rupik i Kacpra Luleczko – było przygotowanie dwóch porcji dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowych składników, takich jak cała kaczka, wątróbka drobiowa, topinambur, pomarańcze i zestaw przypraw. Wygrała Klaudia Kiełkowska, drugie miejsce zajął Kacper Luleczko, a trzecie – Paulina Matloch i Tomasz Rzazonka. Wszyscy dostali nagrody, a zwyciężczyni dodatkowo otrzymała zaproszenie na finał dziewiątej edycji konkursu podczas XXI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 w Warszawie.

(tora)

  • Numer: 13 (802)
  • Data wydania: 29.03.16
Czytaj e-gazetę