Trzy godziny biegu, pięć godzin marszu
BIEGI – Ja i Maraton
W VI edycji imprezy biegowej „Ja i Maraton”, która odbyła się 5 październik na obiektach Gosław Sport Center wystartowało 120 zawodników. Bieg i chód odbył się na pętli o długości 4,2 km, której 90 procent długości miało nawierzchnię asfaltową. Uczestnicy zmagań mieli do pokonania maksymalnie 10 pętli, ale zawody można było ukończyć już po jednym okrążeniu. Z tej opcji skorzystało niewielu zawodników. Większość pokonała co najmniej długość półmaratonu. 21 zawodników przebiegło cały dystans. By załapać się do nagradzanej pierwszej piętnastki w biegu mężczyzn trzeba było przebiec cały maraton i to w odpowiednim tempie. Minimalny dystans dla pań na podium to półmaraton. W nordic walking podobnie by załapać się na ”pudło” należało pokonać dystans maratonu.
Zawody biegowe wygrał Tomasz Kuliński z AZS AWF Katowice z czasem 3:09:11. Wśród pań zwyciężyła Mariola Łanucha z Jastrzębia Zdroju. Pokonała dystans 29,5 km. Wśród kijkarzy niepodzielnie dominował Paweł Mencewicz z wodzisławskiej Formy który dystans 42,1 km przeszedł w czasie 5:01:25. Zawody kijkarek wygrała Małgorzata Rencz z Orzesza, która w regulaminowym czasie pokonała 38 km a następnie przeszła kolejne 4 km by zaliczyć maraton.
Organizatorami zawodów byli: KS Forma Wodzisław Śląski, Miasto Wodzisław Śląski oraz Gosław Sport Center.
(art)
Grand Prix rozstrzygnięte
W niedzielę nagrodzono również zawodniczki i zawodników w Grand Prix 2014 Wodzisławia. W punktacji końcowej brano pod uwagę wyniki z 3 wodzisławskich imprez biegowych: Biegu Twardziela, Międzynarodowego Crossu Wodzisławskiego oraz imprezy Ja i Maraton. Pierwsza trójka wśród pań to Hanna Ficek, Izabela Woźniak, Marta Nosiadek, a wśród panów Janusz Magiera, Zbigniew Marszałkowski, Maciej Rogala.
Najnowsze komentarze