Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Michał drugi w prestiżowym konkursie

20.03.2012 00:00 red

WODZISŁAW – Kolejny wodzisławianin w elicie najlepszych młodych kucharzy w Europie

W czeskim Brnie odbył się finał Międzynarodowego Konkursu Młodych Profesjonalistów Branży Gastronomicznej – Gastro Junior Brno 2012 – NOWACO CUP. Rywalizowano od 28 lutego do 1 marca. Michał Kawulok, uczeń klasy III Technikum Gastronomicznego z wodzisławskiego ekonomika, wywalczył srebrny medal. Pokazał się z bardzo dobrej strony w stawce młodych kucharzy z Czech, Francji i Słowacji.

Palce lizać

Wodzisławianin w ciągu 45 minut musiał wykonać cztery porcje dania zasadniczego z piersi indyka.  Dodatkowym utrudnieniem zwiększającym emocje był obowiązek wkomponowana do receptury dania dwóch surowców, które uczestnik losował 20 minut przed swoim startem. Michał wylosował szpinak i mrożoną masę jajeczną. Jego medalowe danie złożone było z piersi indyczej nadziewanej wątróbką, pieczarkami i szpinakiem w towarzystwie pulpecika z gremolatą na winnej galaretce agarowej z dodatkiem puree selerowego, fasolki mamuciej i sosu estragonowego.

Docenili smak i nie tylko

Jak mówi Elżbieta Kaczmarek–Wija, trenerka i nauczycielka Michała srebrny medal to bardzo wysoka ocena umiejętności naszego adepta sztuki kulinarnej. – Jurorzy podkreślali świetną organizację i higienę pracy Michała, a także odpowiednie przygotowanie wszystkich surowców oraz wyborny smak potrawy – mówi pani Elżbieta.

Warto podkreślić, że to nie pierwszy sukces ucznia Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu na międzynarodowej imprezie kulinarnej w Brnie. W zeszłym roku inny reprezentant tej szkoły, Seweryn Jakubiec, wywalczył brązowy medal. Także we wcześniejszych edycjach uczniowie ekonomika pokazywali się na konkursie z najlepszej stronie.

(red)

  • Numer: 12 (593)
  • Data wydania: 20.03.12