Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Umiejętności przybywa z każdym kursem

03.08.2010 00:00 red
Trzynaście kobiet w różnym wieku uczestniczy w kursie bukieciarstwa

Kurs to kolejna odsłona projektu Wiedza oknem na świat. Powstał on dzięki inicjatywie marklowickiego Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych, współfinansowany jest ze środków unijnych w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Mężczyźni niezbyt chętni

Zajęcia odbywają się w Gminnym Centrum Informacji w Marklowicach. Wiedza oknem na świat, bo taki tytuł nosi przedsięwzięcie, podzielony został na pięć kursów. Każdy z nich poświęcono innemu zagadnieniu tematycznemu, który koncentruje się na kwestiach zawiązanych z podnoszeniem kwalifikacji zawodowych. W tej chwili trwa przedostatni kurs z bukieciarstwa. To projekt przeznaczony dla  bezrobotnych, w różnym wieku i bez względu na płeć. Uczestniczy w nim trzynaście kobiet,  – Zapoznajemy się z podstawami florystyki, które każda z pań będzie mogła potraktować kurs jako zachętę do dalszego kształcenia i późniejszej pracy w kwiaciarni – mówi Bernadeta Skupień, właścicielka kwiaciarni, prowadząca zajęcia.

Na tym nie koniec

– Wybrałam ten kurs, bo florystyka zawsze mnie interesowała. Poza tym to umiejętności niezwykle praktyczne, które mogą się przydać w wielu sytuacjach – przekonuje Marzena, która z zawodu jest księgową.
Ostatni kurs, jaki jeszcze jest przed uczestnikami, dotyczyć będzie stylizacji paznokci. – Po ich ukończeniu uczestnicy będą bogatsi o wiedzę z podstaw dermatologii, pedicure, przedłużania paznokci. Myślę, że każde takie inicjatywy są bardzo potrzebne – puentuje Jolanta Tomaszewska, dyrektor Gminnego Zespołu Obsługi Placówek Oświatowych.

(mag)

• Numer: 31 (508)
  • Data wydania: 03.08.10