Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Najlepsi będą walczyć w Siewierzu

20.04.2010 00:00 art
Turniej wiedzy pożarniczej.
W piątek 9 kwietnia w strażnicy OSP Czyżowice odbył się Powiatowy Turniej Wiedzy Pożarniczej „Młodzież Zapobiega Pożarom”. 33 uczestników po raz pierwszy pisało test komputerowy opracowany przez specjalistów z Zarządu Głównego Związku OSP RP. – Każdy uczestnik musiał odpowiedzieć na 30 pytań. Miał na to 30 minut. W drugim etapie trzeba było odpowiadać ustnie na wylosowane dwa pytania – wyjaśnia Jerzy Szkatuła, prezes Związku OSP RP powiatu wodzisławskiego.

– Zadania raczej mnie nie zaskoczyły i nie sprawiły mi większych problemów. Ale to może dlatego, że dość długo się do turnieju przygotowywałem. W dodatku uczył mnie sam komendant naszej straży – mówi Radosław Mika, który praktykuje w młodej drużynie strażackiej przy OSP Kokoszyce. Radek zwyciężył w grupie uczestników ze szkół podstawowych. Laureatami w pozostałych grupach zostali Bartosz Grabiec (na szczeblu gimnazjów) oraz Adam Bura (wśród szkół ponadgimnazjalnych). Oprócz nagród rzeczowych ufundowanych przez starostwo powiatowe czeka ich zaszczyt reprezentowania powiatu na turnieju wojewódzkim. Ten pierwotnie miał się odbyć 17 czerwca w Siewierzu, jednak z powodu tragicznej śmierci Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego i pozostałych pasażerów prezydenckiego samolotu turniej został odwołany. Nowy termin nie jest jeszcze znany, odbędzie się prawdopodobnie dopiero w któryś weekend maja.

(art)
  • Numer: 16 (493)
  • Data wydania: 20.04.10