Nie walczymy z burmistrzem
Stowarzyszenie Moje Miasto sprawdzi, czy Rydułtowy potrafią się promować.
Odpowiedź na pytanie mają przynieść ankiety przeprowadzone wśród mieszkańców. Są one dostępne na stronie www.mojemiasto.net.pl. Rydułtowskie stowarzyszenie pyta w nich m.in. jak skutecznie promować gminę górniczą, czy Rydułtowy są skutecznie promowane i czy pomagają w tym organizacje pozarządowe. Inicjatywa Mojego Miasta to część ogólnopolskiej akcji „Masz głos, masz wybór”. To sposób na to, aby włodarze poszczególnych miast i gmin nie byli już dla mieszkańców anonimowymi urzędnikami, na których można co najwyżej ponarzekać, lecz aby stali się dla obywateli równorzędnymi partnerami. Moje Miasto w ramach akcji w ubiegłym roku przeprowadziło debatą oksfordzką z burmistrz miasta Kornelią Newy oraz urzędnikami odpowiedzialnymi za ochronę środowiska, oświatę i bezpieczeństwo na terenie miasta. Pytania, które zadawała wówczas młodzież z Liceum nr 1 przy ul. Skalnej w Rydułtowach, nie należały do łatwych. Urzędnikom puszczały nerwy, a po debacie zaczęły krążyć plotki, że wszystko było zmanipulowane i organizacja toczy walkę polityczną z obecnymi włodarzami. Członkowie stowarzyszenia kategorycznie zaprzeczają.
- Nie było naszym celem atakowanie nikogo. To miała być dyskusja o tym jak wywiązali się włodarze z wyborczych obietnic. To, że ludzie mają odmienne zdanie, jest rzeczą normalną. Liczymy, że i tym razem uda się zachęcić panią burmistrz do udziału – mówi Arkadiusz Skowron, koordynator projektu.
Wymiana zdań i opinii ma pomóc zrozumieć zarówno mieszkańcom jak i urzędnikom co już udało się zrobić, co można poprawić, a co czeka jeszcze na wykonanie. Tym razem zaplanowano panel dyskusyjny poświęcony promocji Rydułtów. Aby nie narażać się na zarzuty o jakiekolwiek manipulowanie, spotkanie, które zaplanowano na przełom października i listopada poprowadzi osoba nie związana ani ze stowarzyszeniem, ani z miastem.
(j.sp)
Najnowsze komentarze