Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Gołkowice stanęły na wysokości zadania

25.08.2009 00:00
Takich dożynek nie pamiętają w gminie najstarsi rolnicy. Wspaniały, kolorowy korowód, tłumnie bawiący się mieszkańcy i honorowi obywatele gminy.
– To co zobaczyłem podczas tego korowodu, to jak ci mieszkańcy fantastycznie przygotowali się do tych obchodów do głębi mnie poruszyło. Jesteście wspaniali – nie ukrywał wzruszenia Marian Dziędziel, znany aktor urodzony w Gołkowicach. Tuż po rozpoczęciu oficjalnej uroczystości dożynek władze gminy uhonorowały aktora tytułem honorowego obywatela gminy Godów, nadanego przez radę gminy. Gołkowiczanie dumnie oklaskiwali swojego najbardziej znanego mieszkańca. A ten dla każdego znalazł czas – na chwilę rozmowy, pamiątkowe zdjęcie czy autograf.
A po częściach oficjalnych nastał czas zabawy. Starsi uczestnicy dożynek biesiadowali, młodsi bawili się w wesołym miasteczku, które wyrosło na boisku miejscowego klubu KS 27. Na scenie pojawiły się zaś gminne zespoły folklorystyczne, które na dożynki przyjechały na korowodowych wozach, litewski zespół Turgielanki. Wieczorem publiczności zaprezentował się zespół wokalny Absolut działający przy ośrodku kultury w Gołkowicach. Dożynki zakończyły się późnym wieczorem pokazem sztucznych ogni, jakiego – w zgodnej opinii widzów – w gminie jeszcze nie było.
Za tydzień opublikujemy wywiad z Marianem Dziędzielem.
(art)
  • Numer: 34 (459)
  • Data wydania: 25.08.09