Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Z Czech przywieźli medal

27.05.2008 00:00
Kucharze z wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych zdobyli medale podczas Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego w Czechach.

Brązowe medale przywieźli Maciej Mrozek z  klasy III Technikum Gastronomicznego i Jarosław Dyrda z  II klasy Zespołu Szkół Zawodowych. Konkurs odbył się 16 maja w czeskim Přerovie na Morawach. Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie Czeskich Kucharzy i Cukierników oraz Gastrocentrum Morawa. Chłopcy musieli pokonać kilkunastu konkurentów. Zgodnie z regulaminem konkursu w ciągu 45 minut musieli samodzielnie przygotować cztery porcje dania głównego, którego podstawowym produktem był comber jagnięcy, warzywa Bonduelle i kwaśna śmietana. 

–  Trudność polegała na tym, że żaden z surowców  nie mógł być poddany wcześniejszej obróbce technologicznej. Produkty można było jedynie umyć i zważyć. Do tego trzeba było dopracować estetykę podania i uprzątnąć stanowisko pracy – wspomina Maciej Mrozek.

Maciek zaserwował kotleciki jagnięce na sosie wiśniowo-miodowym z marchewkowymi placuszkami i zapiekanym musem z zielonego groszku. Z  kolei Jarek podał ziołowe kotleciki jagnięce na ratatouille z rucolą, zapiekaną kaszą kus-kus ze szpinakiem w sosie miodowo-balsamicznym.

Obu chłopców do konkursu przygotowywał nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Zielonka. Teraz medaliści z Czech przygotowują się już do następnych konkursów. Przed nimi  Festiwal Kuchni Śląskiej w Raciborzu i Finał Olimpiady Smaku w Warszawie.

(j.sp)

  • Numer: 22 (435)
  • Data wydania: 27.05.08