Sobota, 23 listopada 2024

imieniny: Adeli, Klemensa, Orestesa

RSS

Dawid i jego sandacz

25.03.2008 00:00
Dawid Kowol zajął trzecie miejsce w międzynarodowych Mistrzostwach Juniorów Branży Gastronomicznej.

Impreza odbyła się na początku marca w czeskim Brnie. Dawid jest uczniem czwartej klasy technikum gastronomicznego w wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych. Na zawody przygotował sandacza z pure’e z zielonego groszku, glazurowaną karotką z plackami cukiniowymi oraz sosem śmietanowo–musztardowym. Jury doceniło smak i estetykę podania potrawy i przyznało Dawidowi trzecie miejsce.

– Stres był ogromny. Każdy nasz ruch obserwowali profesjonaliści. Na przygotowanie czterech porcji mieliśmy tylko 45 minut. Przekroczenie tego czasu do 5 minut skutkowało punktami karnymi, a po ich upływie dyskwalifikacją – wspomina Dawid.

Młodego kucharza przygotowywała do konkursu Elżbieta Kaczmarek-Wija, nauczycielka przedmiotów zawodowych.

– Ćwiczyliśmy w pracowni szkolnej. Dzięki przychylności rady rodziców, która wyasygnowała pieniądze na ten cel, mogliśmy wziąć udział w tym prestiżowym konkursie. Nieocenioną pomocą były rady Damiana Nielaby, szefa kuchni z restauracji „Leśniczówka” – mówi nauczycielka.

Sukces uczniów ZSE w Brnie nie jest pierwszym. Rok temu Dawid Orczykowski również zdobył trzecie miejsce, a jego kolega Grzegorz Długajczyk otrzymał wyróżnienie. Dziś obaj są już absolwentami szkoły i obaj robią karierę za granicą. Dawid Kowol jak na razie planów emigracyjnych nie ma.

– W tym roku zdaję maturę i mam egzamin zawodowy. Potem planuję studia w Wyższej Szkole Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej na kierunku gastronomia i hotelarstwo. Swoją przyszłość wiążę z pracą w kraju. Nie chcę nigdzie wyjeżdżać, bo i u nas są już możliwości zdobycia dobrze płatnej pracy – mówi zdobywca brązowego medalu.

(j.sp)

  • Numer: 13 (427)
  • Data wydania: 25.03.08