List do redakcji - Radny żąda wyjaśnień
W artykule Pana Redaktora „Radny żąda wyjaśnień" opublikowanym w „Nowinach Wodzisławkich" w dniu 4 października br. w sposób nieprawdziwy przytoczono moją wypowiedź.
W rozmowie z p. Redaktorem nigdy nie użyłam słów cyt. 1) „o obsługę tej imprezy starał się wcześnie Klub MKS ODRA, jednak odmówiliśmy..." oraz cyt. 2) „Byłyby problemy z rozliczeniem faktur...".
Wypowiedzi moje brzmiały.
1) MKS Odra Wodzisław zainteresowana była wystawieniem namiotu gastronomicznego podczas trwania imprezy „Pożegnanie Lata" (a nie „zorganizowaniem imprezy") mając nadzieję, że z Miastem MKS ODRA wynegocjuje niższą cenę niż inne podmioty. Przypomnę, że przedsiębiorcy prowadzący działalność handlową płacili opłatę stoiskową w wysokości 9 zł/m2 i niezależną od organizatora imprezy opłatę targową 6 zł/m2.
2) Miasto odstąpiło od zawierania umów na dzierżawę rynku ze wszystkimi podmiotami prowadzącymi działalność handlową podczas trwania imprezy. Na podstawie doświadczeń z lat poprzednich podmioty nie są zainteresowane podpisywaniem umów, gdyż nie są pewni przyjazdu do Wodzisławia Śląskiego z przyczyn np. złej pogody, przyczyn losowych lub też pojawienia się lepszej oferty. Duża ilość przedsiębiorców przyjechała na imprezę bez wcześniejszego zgłoszenia się u organizatora imprezy. Z tych przyczyn nie można wybiórczo traktować przedsiębiorców tj. z jednymi podpisywać umowę dzierżawy, a z innymi nie. Postanowiono, że każdy przedsiębiorca za postawienie stoiska zapłaci opłatę stoiskową 9 zł/m2.
Grażyna Durczok, naczelnik Wydziału Promocji i Działalności Gospodarczej Urzędu Miasta w Wodzisławiu Śl.
Grażyna Durczok, naczelnik Wydziału Promocji i Działalności Gospodarczej Urzędu Miasta w Wodzisławiu Śl.
Od autora
Teraz już wiem, że w rozmowach z Panią Naczelnik warto używać dyktafonu.
Najnowsze komentarze